Što je neuritis facijalnog živca? Uzroke pojave, dijagnoze i metode liječenja analizirat će u članku dr. V. L. Krichevtsov, neurolog s 30-godišnjim iskustvom.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Neuritis (neuropatija) je bolest živčanog sustava, koja se očituje u kršenju funkcije živaca ili određene skupine živaca.

Posljednjih se godina grčka riječ "patos", što znači "patnja", koristila za označavanje sindroma oštećenja perifernog živčanog sustava, a prethodno korišteni izrazi, na primjer, "neuritis", zamijenjeni su s "neuropatija", "radikulitis" s "radikulopatija" itd. e. Ako se upali nekoliko živaca, onda je to polineuropatija, ako jedan živac, onda mononeuritis. Kada je uzrok upale živaca, primjerice, dijabetes, govori se o dijabetičkoj polineuropatiji, [1] a ako je infekciji, onda o infektivnoj polineuropatiji (npr. Herpes, difterija itd.); [2] ako je nasljedni faktor, to je nasljedna polineuropatija; ako je povezan s pothranjenošću, na primjer, zlouporabom alkohola, zatim alkoholnom polineuropatijom; ako se polineuropatija pojavila na pozadini smanjenog imuniteta, to je idiopatska polineuropatija itd. [3]

Mnoge su vrste periferne neuropatije često uzrokovane izlaganjem otrovnim kemikalijama, neuhranjenošću, traumom i kompresijom živaca, a također su rezultat određenih lijekova, poput onih koji se koriste za liječenje raka i HIV / AIDS-a. [4]

Kao primjer, uzmite u obzir takvu uobičajenu vrstu neuritisa kao neuritis facijalnog živca, koji se naziva i Bellova paraliza, a incidencija iznosi 23 osobe na 100 tisuća, u svim dobnim skupinama, bez obzira na spol. Prosječna dob pacijenata je 40 godina.

Najčešće, paraliza živca lica javlja se kao rezultat lokalne hipotermije. Fokus infekcije su često kronični procesi u ustima, grlu i uhu. U akutnom otitisu medija oštećenje živaca je uzrokovano perineuralnim edemom vaskularnog podrijetla. Ali češće paralizu facijalnog živca uzrokuje virus herpes zoster u području vanjskog slušnog kanala i tipične membrane. [pet]

Neuritis lica se razvija kao rezultat:

 • tumorski procesi u cerebellopontinskom kutu i stražnjoj kranijalnoj fosi, temporalnoj kosti, parotidnoj žlijezdi;
 • traumatična ozljeda mozga;
 • akutni, kronični otitis media, mastoiditis;
 • infekcije - sifilis, tuberkuloza, lajmska bolest, HIV infekcije, malarija, difterija, tifus, itd.;
 • sarkoidoza, kolagenoza, amiloidoza;
 • Guillain-Barré sindrom;
 • multiple skleroze i mnogih drugih bolesti.
 • ponekad se tijekom trudnoće opaža razvoj neuropatije facijalnog živca na pozadini nefropatije. [6]

Simptomi neuritisa

Za sve vrste neuropatije karakteristični su znakovi oštećenja perifernog živčanog sustava:

 1. poremećaji pokreta kao posljedica oštećenja motornih vlakana;
 2. senzorni poremećaji kao posljedica oštećenja osjetljivih vodiča;
 3. autonomni poremećaji, što dovodi do poraza autonomnih vlakana. [7]

Ako konkretno govorimo o paralizi facijalnog živca, tada će klinička slika ovisiti o mjestu facijalnog živca duž njegove dužine. Uobičajeni simptomi na bilo kojoj lokalizaciji su paraliza cjelokupnih mišića lica: frontalni nabori, nabori obraza nestaju, kut usta je spušten, obrva je podignuta prema vrhu, oko se ne zatvara kapkom, ne trepće. Zbog nedostatka pomicanja očnih kapaka, suze se ne dovode do lakrimalnog kanala i izlijevaju se. Stupanj oštećenja mišića lica varira, od blage pareza do paralize.

Patogeneza neuritisa

Klinički tijek neuropatija češće je kronični i dugotrajni proces, s nekim iznimkama kad dođu do izražaja sindromi boli ili mišićna slabost, koji značajno narušavaju kvalitetu života pacijenta. Primjeri akutnog procesa mogu biti diskogeni radikulitis, trigeminalni neuritis, neuritis facijalnog živca itd..

Neuritis facijalnog živca karakterizira akutni tijek procesa, brzo razvijajuća slabost mišića lica, koja dostiže maksimum u nekoliko sati, rjeđe u toku dana. Karakterizira ih lakriminacija zbog slabosti kružnog mišića oka, ponekad i suhoće oka kao posljedica zahvaćanja vlaga na suzu. U oko 30% bolesnika primjećuje se bolna preosjetljivost na zvukove (hiperakuza), na pola, okus je poremećen na prednjem 2/3 jezika s zahvaćene strane. Opći simptomi (vrućica, slabost, znojenje itd.) Su neuobičajeni za neuritis facijalnog živca. Osim toga, ovu bolest ne karakterizira sporo rastuća pareza mišića lica (tijekom tjedana ili mjeseci) - u pravilu u takvim slučajevima moramo govoriti o etiologiji tumora..

Neki su istraživači (Lobzin V.S., 1963, 1980) smatrali da je Bellova paraliza akutna regionalna ishemijska bolest facijalnog živca koja zahtijeva hitnu njegu. Pokazano je da uporaba vazodilatatora i dekongestiva tijekom prva dva dana dovodi do brzog izlječenja. [7]

U zahvaćenim mišićima u roku od dva tjedna razvija se promjena električne ekscitabilnosti, čiji stupanj može biti različit, od laganog smanjenja do potpune reakcije transformacije. Poraz facijalnog živca obično je jednostran. Bilateralna lezija razvija se istodobno ili s razmakom od 1-2 dana, rijetko se opaža.

Razvrstavanje i faze razvoja neuritisa

I. Porazi živčanih korijena, čvorova, pleksusa:

4. Ozljede pleksusa.

II. Višestruke lezije korijena, živaca:

1. Infektivno-alergijske poliradiculoneuropatije.

2. Zarazne polineuropatije.

4. Idiopatski i nasljedni.

III. Lezije pojedinačnih kralježničnih živaca:

1. Traumatične mononeuropatije;

2. Kompresijsko-ishemijske mononeuropatije;

3. Upalne mononeuropatije.

IV. Lezije kranijalnog živca:

1. Neuropatija (neuralgija, koristi se češće) trigeminalnog živca;

2. Neuropatija facijalnog živca;

3. Neuropatija ostalih kranijalnih živaca.

V. Oštećenje autonomnih živaca:

1. Kršenja regulacije krvnih žila;

2. Poremećaji regulacije mokrenja;

3. Poremećaji regulacije crijevne pokretljivosti, itd..

Neuropatija kranijalnog živca:

(Klasifikacija tunelskih kompresijsko-ishemijskih neuropatija prema Zhulev N.M., Lobzin V.S. 1992)

1.Tunnel kompresija-ishemijska neuropatija lica lica. Bellova paraliza neinfektivnog porijekla, "idiopatska" Bellova paraliza.

2. Kompresijsko-ishemijska neuropatija - neuralgija druge i treće grane trigeminalnog živca. Tuneliranje trigeminalne neuralgije.

3. Kompresijska neuropatija-neuralgija glosofaringealnog i vagusnog živca.

Razlikovati jednostrane i bilateralne lezije facijalnog živca; primarni idiopatski i sekundarni zbog upalnih procesa u koštanom kanalu temporalne kosti.

Komplikacije neuritisa

Općenito, akutne neuropatije se, za razliku od kroničnih, liječe prilično dobro, u blagim slučajevima završavaju oporavkom, u teškim slučajevima stječu dugotrajni tijek i ovise o patoanatomskim promjenama živca..

Neuritis facijalnog živca često se karakterizira kontrakcijama mišića lica kao rezidualnih. Njihova patogeneza nije jasna, ne nastaju uvijek. [5] Sa strane kontrakcije mišića lica, suženje palpebralne pukotine, veća težina nazolabijalnog nabora u mirovanju, spontana hiperkineza u predjelu brade, spastične kontrakcije očnih kapaka, sinkenezija lica, rezidualna pareza mišića lica, u kojoj postoji snažno povećana mehanička ekscitabilnost. Ponekad se opazi lakriminacija. Sinkenezije su različite, ali češće možete primijetiti:

Kontrakcije su ojačane negativnim emocijama, fizičkim i mentalnim stresom, hlađenjem i smanjenjem općeg komfora, a suha topla klima posebno je korisna za neuropatije. [3]

Dijagnoza neuritisa

Dijagnoza je obično jednostavna, budući da se kliničke manifestacije paralize mišića lica manifestiraju živo i brzo.

Diferencijalna dijagnoza provodi se s paralizom facijalnog živca središnje geneze, lajmskom bolešću (u ovom slučaju savjetovanje sa stručnjakom za zarazne bolesti), sindromom Ramsey-Hunt, sindromom Melkersson-Rosenthala.

Ako su zahvaćeni jezgra ili vlakna unutar moždanog stabljika, lezija facijalnog živca prati središnju paralizu ili parezu ekstremiteta suprotne strane (naizmjenični Miyard-Gublerov sindrom), ponekad se pričvršćuje lezija n. Abducentis (Fauvilleov sindrom). Poraz n. facialis na mjestu svog izlaska iz moždanog stabla obično se kombinira s lezijom n. Vestibulocochlearis (gluhoća) i ostali simptomi lezija cerebellarnog pontinskog kuta. [7]

Dijagnoza neuropatije uključuje niz laboratorijskih i instrumentalnih studija:

 1. opći test krvi, opća analiza urina;
 2. biokemijski test krvi (standardni set);
 3. analiza za sifilis, HIV infekciju, lajmsku bolest;
 4. rendgen prsa kako bi se isključila sarkoidoza, bruceloza;
 5. MRI kako bi se isključio patološki proces u moždanoj debli ili cerebellopontinski kut
 6. CT skeniranje kako bi se isključila patologija u temporalnoj kosti;
 7. elektroneuromiografija omogućuje potvrdu dijagnoze i procjenu dinamike bolesti;
 8. lumbalna punkcija s naknadnim pregledom cerebrospinalne tekućine kako bi se isključila neuroinfekcija

Ako se sumnja na sarkoidozu ili plućnu tuberkulozu, mogu biti potrebne konzultacije neurologa, otolaringologa, specijalista zaraznih bolesti i ftizijatara. [12]

Liječenje neuritisa

Liječenje treba biti hitno i uključuje:

 1. protuupalni lijekovi (prednizon);
 2. dekongestivi (magnezita);
 3. vaskularne (aminofilin);
 4. B vitamini;
 5. sredstva protiv trombocita (heparin). [devet]

S obzirom da virus herpes simpleksa može biti uključen u nastanak bolesti, pored prednizolona, ​​antivirusni lijekovi propisani su u velikim dozama, na primjer, aciklovir 200 mg 5 puta dnevno.

U slučaju jakog i / ili dugotrajnog sindroma boli, dodaju se nesteroidni nesteroidni lijekovi (Voltaren). Da bi se poboljšala provodnost živaca, dodaje se neuromidin. Uz dugotrajni tečaj dodaju se elektrostimulacija, UHF, parafinske aplikacije, terapijske vježbe i masaža lica. [8]

Posljednjih godina, jedan od najpopularnijih smjerova u liječenju neuritisa postala je kineska medicina, a naročito se koristi akupunktura, moksibuse i posebno odabrani kompleksi ljekovitog bilja. [8] Za liječenje neuritisa lica živca propisane su "tople" i "oštre" biljke, koriste se određene točke utjecaja [9].

Na zapadu se provode aktivna istraživanja o utjecaju marihuane na intenzitet boli kod neuritisa. Dakle, brojne studije dokazale su visoku učinkovitost kanabisa u onih bolesnika koji im nisu pomogli drugi lijekovi. Dva glavna kanabinoida koja se nalaze u kanabisu, tetrahidrokanabinol i kanabidiol, aktiviraju dva glavna kanabinoidna receptora endokanabinoidnog sustava u tijelu. Ti receptori reguliraju otpuštanje neurotransmitera i imunoloških stanica u središnjem živčanom sustavu radi kontrole razine boli. Međutim, propisivanje marihuane za liječenje neuropatije boli predstavlja niz izazova. Iako se u kratkom roku dobro podnose, dugoročni učinci psihoaktivnih i neurokognitivnih učinaka upotrebe ljekovite marihuane ostaju nepoznati. Kliničari bi trebali biti oprezni u propisivanju istih pacijentima, posebno onima koji imaju neuropatsku bol. [četrnaest]

Prognoza. prevencija

U pravilu se može dati povoljna prognoza za neuritis facijalnog živca. U većini slučajeva bolest se završava potpunim oporavkom, funkcije mišića lica potpuno se obnavljaju, uz očuvanje minimalnih zaostalih simptoma u nekim slučajevima. Neki se bolesnici ne oporave u potpunosti, stvaraju se kontrasti mišića lica i patološka sinkoneza. Povoljan prognostički znak je dijagnoza nepotpune paralize kod pacijenta u roku od tjedan dana. [5] [6] [7]

Bolesnici koji su imali neuritis facijalnog živca trebaju se paziti na hipotermiju, infekcije, sanitizirati usnu šupljinu, pravilno jesti, voditi zdrav način života, posebno pripazite na recidive sa suprotne strane. [pet]

Neuritis facijalnog živca: uzroci, simptomi i liječenje

Lice živca odgovorno je za facijalne, motoričke i senzorne funkcije lica. S njegovom upalom dolazi do paralize mišića i kršenja simetrije. U zoni posebnog rizika nalaze se mlađi studenti i ljudi umirovljeničke dobi. Simptomi i liječenje neuritisa facijalnog živca ovise o stupnju razvoja patologije.

Značajke bolesti

Neuritis je upala jednog od sedam para kranijalnih živaca. Uz bolest, osoba gubi sposobnost da potpuno izrazi emocije, žvače hranu i normalno razgovara. Kršenje ima uočljive vizualne manifestacije: polovina lica je iskrivljena, simetrija je izobličena.

Na fotografiji, živci lica

Lice živca putuje uskim kanalima kostiju, što ga čini vrlo ranjivim. Čak i blaga upala obiluje sužavanjem, praćenim jakim nedostatkom kisika. Najčešće dolazi do oštećenja mišića lica s jedne strane, a samo se 2% bolesnika suoči s bilateralnim neuritisom.

Neuritis se uvjetno može podijeliti u dvije kategorije:

Primarni upalni proces nastaje na pozadini hipotermije, sekundarni je komplikacija postojećih bolesti tonzilogenskog ili otogenog porijekla.

Uzroci neuritisa lica

Svi mogući uzroci upale facijalnog živca dovode do suženja i spazama arterija. Krv stagnira u kapilarima, što uzrokuje njihovo širenje. Tekući dio krvi akumulira se u međućelijskim prostorima, odljev limfe se poremećuje zbog oticanja tkiva i kompresije limfnih žila i živaca.

Kršenje cirkulacije živaca kruto je nedostatkom prehrane. Živčani trup postaje veći, javljaju se brojna krvarenja, koja sprečavaju prijenos impulsa iz mozga u mišiće.

Lice živca postaje upaljeno zbog nekoliko razloga:

 • lokalna hipotermija;
 • herpes;
 • Multipla skleroza;
 • depresija i česti stres;
 • hipertenzija;
 • alkoholizam;
 • upala sinusa;
 • upala srednjeg uha;
 • bolesti endokrinog sustava;
 • ateroskleroza.

Također, upala je moguća u prvom tromjesečju trudnoće: u ovom trenutku žene se suočavaju s ozbiljnim hormonskim promjenama i potiskivanjem imuniteta, što negativno utječe na stanje živčanog sustava. Tijekom tog razdoblja, bolest se teže liječi, jer su mnogi lijekovi opasni za fetus i zabranjeni za upotrebu..

Simptomi neuritisa lica

Simptomi upale živca lica na licu ovise o obliku patologije. Može biti sub-akutna ili akutna. Prvo, postoji bol u obliku uha ili oštra bol u području uha. Očiti znak bolesti - paraliza mišića lica - očitovat će se 1-2 dana nakon početka bolesti.

Uz to se mogu pojaviti slijedeći simptomi:

 • primjetna glatkoća nazolabijalnog nabora;
 • Bell-ov simptom;
 • spuštanje ugla usana;
 • zaštitna maska;
 • iskrivljen na zdravu stranu;
 • kršenje sline;
 • oštećenje sluha.

Foto: simptomi neuritisa lica

Tijekom bolesti osoba postaje razdražljiva i nervozna, mogući su napadi migrene, nesanica i bolovi u cijelom tijelu. Tjelesna temperatura raste do 38 ° C.

Bol u zahvaćenom području je atipična ili tipična. U prvom slučaju nelagoda je stalna, nalik valovima: napadi se neočekivano pojave, nestanu i ponove. Tipična bol je oštra, pucanje, slično je električnim udarcima u području živčanih vlakana.

Bell-ov simptom karakterizira oslabljena vidna funkcija. Kada pokušate zatvoriti oči, očne jabučice se povlače prema gore. Na bolnoj strani lica nemoguće je potpuno zatvoriti očne kapke, u lagano otvorenom otvoru vidljiva je bijela sklera..

Znakovi herpesa u ušnom kanalu

Nakon početka bolesti mišići zahvaćene strane oslabe, što onemogućuje najjednostavnije izraze lica: osmijehe, pokrete obrve, namignuća. Uz herpes virus dodaju se znakovi Huntovog sindroma - akutna stalna bol pojavljuje se u regiji uha, koja zrači u cerviko-okcipitalnu regiju. U području nazofarinksa i vanjskog slušnog kanala pojavljuju se mjehurični osipi.

Znakovi upale živca lica pomoći će stručnjaku da identificira zahvaćeno područje. Ako je zahvaćena piramida temporalne kosti ili kranijalne šupljine, sline će se smanjiti, prednji dio jezika izgubit će sposobnost da osjetite okus, a sluh može postati oštar ili nestati.

Kada se pojavi upala u jezgrama facijalnog živca, pojavljuje se nistagmus (brzi nehotični pokreti očnih jabučica), polovica lica postaje omamljena. Znakovi oštećenja moždane kore dovode do paralize mišića lica na donjem dijelu lica. Kada se smije, asimetrija nije vidljiva, ali pacijenta stalno progoni nervozni tik.

Potrebna dijagnostika

Ako osjetite alarmantne simptome ili sumnjate na neuritis, trebali biste se posavjetovati s neurologom. Liječenje upale facijalnog živca provodi se samo nakon potvrde dijagnoze i pod nadzorom stručnjaka, što će izbjeći moguće komplikacije.

Unatoč očitim vizualnim simptomima, ispitivanje i prikupljanje pritužbi nije dovoljno. Uz to, mogu se preporučiti sljedeće dijagnostičke mjere:

 • opća analiza krvi;
 • MR;
 • CT mozga;
 • elektromiografija;
 • electroneurography.

Krvni test je potreban da bi se potvrdila prisutnost aktivnog upalnog procesa u tijelu. Liječnik će obratiti pozornost na brzinu sedimentacije eritrocita, sadržaj limfocita i leukocita. MRI isključuje druge patologije u kojima se javljaju slični simptomi: upala meninga, srčani udar ili tumor.

Računala tomografija može ukazivati ​​na uzrok neuropatije. Taktike liječenja odabrane su na temelju rezultata ove studije..

Moguće komplikacije

S pravodobnim i ispravnim liječenjem upale živca lica, prognoza je prilično povoljna. Loša terapija povećava rizik od sljedećih komplikacija:

 • sinezija lica;
 • atrofija mišića;
 • keratitis;
 • kronični konjuktivitis;
 • nehotični grčevi na licu;
 • kontrakture mišića lica.

Stanice živaca se oporavljaju dugo vremena, a sve se preporuke liječnika moraju pridržavati: proći cjelokupan tijek liječenja, učiniti masažu na vrijeme i uzeti sve propisane lijekove. Također morate saznati uzroke neuritisa lica kako biste se zaštitili od ponovne pojave bolesti..

Liječenje neuritisa lica

Da bi liječenje upale lica bilo učinkovito, ne možete se riješiti simptoma - potrebna je složena terapija. Od prvih dana bolesti potrebno je liječenje lijekovima, dopuštena je fizioterapija uz uporabu beskontaktne topline. Od drugog tjedna povezuju fizioterapijske vježbe i masaže. Primjetna poboljšanja trebala bi se pojaviti u prva 2-3 mjeseca.

lijekovi

Ako je živac upaljen, glavni "ulog" je na glukokortikoidima - steroidnim protuupalnim lijekovima: Prednizolon ili Deksametazon. Oni ublažavaju upalu, ublažavaju bol i smanjuju oticanje. Dolazi do aktiviranja oslobađanja neurotransmitera - tvari koja poboljšava provođenje impulsa duž živčanih vlakana.

Uz to se mogu dodijeliti:

 • Diuretici: Furon, Furosemid. Oslobađa tkivo od tekućine koja uzrokuje oticanje, smanjuje rizik od vaskularne kompresije.
 • Antiholinesteraza: Galantamin, Proserin. Povećavaju mišićni tonus, normaliziraju rad izlučnih žlijezda (pljuvačnih i suznih).
 • Nesteroidna protuupalna: Nurofen, Nise. Ublažite upalu duž živčanih vlakana, uklonite bol u uhu i očima.
 • Vitamini: skupina B. Neophodni su za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i njegovu zaštitu od djelovanja toksina.
 • Antivirusno: Aciklovir, Zovirax. Propisane su za virus herpesa, blokiraju podjelu njegovih stanica.
 • Antispazmodici: Spasmol, No-shpa. Oni šire arterije, ublažavaju grčeve glatkih mišića. Poboljšava cirkulaciju krvi na zahvaćenoj strani lica.
 • Neurotropni: fenitoin, levomepromazin, karbamazepin. Normalizirajte mineralni metabolizam živčanih stanica, smanjite učestalost nehotične kontrakcije mišića i poboljšajte rad cijelog živčanog sustava.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka, morate pročitati upute za uporabu i popis kontraindikacija. Bilo koji lijek može izazvati alergijsku reakciju ili izazvati nuspojave. Ako se pojave neželjene posljedice, o tome morate obavijestiti svog liječnika.

Masaža

Masažu je preporučljivo započeti 5-7 dana nakon upale živca lica. Ako je moguće, bolje je konzultirati stručnjaka: nepravilna neovisna izloženost može negativno utjecati na tijek bolesti.

Neposredno prije postupka provodi se zagrijavanje: izvode se nagibi glave naprijed-natrag, vrše se rotacije i zavoji. Svaka vježba se izvodi polako, 7-10 puta. Sama masaža započinje vratom i stražnjim dijelom glave kako bi se pripremile limfne žile.

Udarac je na obje strane lica i glave: onu s kojom je živac upaljen, i na zdravu. Obavezno rastegnite područje ovratnika i mastoidni proces..

U prva 2-3 dana sve akcije trebaju biti mekane i glatke, površne: previše intenzivan kontakt opasan je bolnom kontrakcijom mišića.

Prosječno trajanje sesije nije više od 15 minuta. Savjetuje se provođenje masaže prije početka oporavka i nestanka svih simptoma neuritisa.

Foto: obnavljanje izraza lica nakon neuritisa

ethnoscience

Kao pomoćni učinak u liječenju upaljenog živca često se koriste narodni lijekovi. Ne mogu u potpunosti zamijeniti liječenje lijekovima, ali poboljšavaju opće dobro i ubrzavaju proces ozdravljenja..

Uz odobrenje liječnika, primijenite:

 • Trljanje: gotova 10% -tna otopina mumije nanosi se na pamučni tampon, kojim se lice masira 3-5 minuta. Kretanje treba biti lagano i kretati se od središta do ušiju. Trajanje tečaja - 14 dana.
 • Zagrijavanje: čisti pijesak ili kuhinjska sol (200-250 grama) kalciniran je u tavi. Smjesa se stavi u gusto tkivo i nanese na područje upaljenog živca na 20-30 minuta. Postupak možete započeti sedmi dan nakon početka glavnog tretmana..
 • Komprese: 3 paketića kamilice kuhaju se u čaši kipuće vode, infuzuju 15 minuta. Tekućina se ocijedi, a vlažna vrećica se nanese na lice, prekriva se ljepljivim filmom i toplom krpom. Postupak možete obavljati jednom dnevno dok se provodi glavni tretman lijekovima..
 • Mast: dvije žlice suhih ili svježih pupovih topola mljeve se u blenderu, doda se ista količina mekog maslaca. Nakon zagrijavanja nanesite na problematično područje lica. Možete na ovaj način liječiti upalu 14 dana..

Za jačanje imunološkog sustava dodatno se preporučuju biljni čajevi i infuzije s prirodnim tekućim medom.

Bilo koja komponenta narodnog lijeka može biti alergen, stoga, kada se pojave prve nuspojave, recept je zabranjen..

kirurgija

Ako je potrebno duže od 6-8 mjeseci za liječenje upale facijalnog živca, a nema očitog poboljšanja, liječnici preporučuju operaciju.

Ovu metodu treba koristiti tijekom prve godine bolesti: neuritis izaziva promjene na mišićima lica, a s vremenom one postaju nepovratne.

U većini slučajeva potrebna je operacija kod ishemijskog oblika bolesti, kada živac komprimira uski kanal jajovoda. Provocirati slično kršenje traume kostiju lubanje ili kronične upale srednjeg uha.

Tijekom postupka napravi se rez preko pinne kako bi se pronašlo područje na kojem živac izlazi iz stilo-mastoidnog otvora. Vanjska stijenka kanala uklanja se kako bi se zaustavila temporalna kost od kompresije živca. Operacija se izvodi pod općom anestezijom i ima visok postotak učinkovitosti.

prevencija

Primarni neuritis je mnogo lakše liječiti. Ako se upala facijalnog živca ponovi na istoj strani lica, prognoza je nepovoljnija i šanse za potpuni oporavak su smanjene. Da biste izbjegli relaps, preporučuje se:

 • izbjegavati stres i dugotrajnu depresiju;
 • pun temperamenta;
 • osigurajte sebi odgovarajuću prehranu;
 • izbjegavati hipotermiju tijela;
 • provodite samo-masažu tijekom cijele godine;
 • pravodobno se riješiti virusnih i zaraznih bolesti.

Odmah nakon tretmana važno je odabrati pravi vitaminsko-mineralni kompleks i uključiti u prehranu što više povrća i voća kako bi se podržao imunološki sustav.

Konačnu odluku o liječenju neuritisa lica živca donosi liječnik. Pokušaj samostalnog odabira terapije opasan je pogoršanjem tijeka bolesti i brzom pojavom komplikacija. Nakon toga, jedini način da se riješite bolesti je operacija..

Liječenje neuritisa facijalnog živca kod kuće


Neuritis lica odnosi se na bolesti sustava vjetra (Rlung - Tib.), U kojima tibetanska medicina preporučuje zagrijavanje. Možete koristiti vrećicu s zagrijanom šakom soli, zobi ili lana kao sredstva za zagrijavanje. Morate zagrijati sol u suhoj tavi, a žitarice upariti vrućom parom. Torbica se nanosi na područje živca (paralizirani dio lica).
Glavni uvjet je da grijanje ne bi trebalo trajati duže od pola sata. Ovo je vrijeme sasvim dovoljno za termoterapiju, a duljim izlaganjem upala se može pojačati. Drugi je uvjet da se grijanje ne preporučuje u akutnoj fazi upale..

Liječenje trigeminalne neuralgije narodnim lijekovima.

Što je trigeminalna neuralgija?

Ljudsko tijelo uključuje dvanaest uparenih kranijalnih živaca. Oni uključuju i peti je trigeminalni živac. Ovaj par živaca nalazi se na desnoj i lijevoj strani lica, pružajući osjetljivost ovom području. Trigeminalni živac sastoji se od tri grane, od kojih je svaka odgovorna za osjetljivost lica u odgovarajućem području. Prvo ga čini osjetljivim:

 • Obraz;
 • Donji kapak;
 • Gornja usna i desni;
 • nosnice.
 • Donja čeljust;
 • Donja usna i desni;
 • Neki žvakaći mišići.

Upala se obično javlja na jednom dijelu lica. Praćena je vrlo jakom bolnom boli uzrokovanom iritacijom živaca. Često se bol opaža u donjem dijelu lica, rjeđe se bol pojavljuje na čelu i oko nosa.

Danas nije uvijek moguće potpuno se riješiti bolesti trigeminalnog živca. Koriste se metode koje značajno smanjuju bol u neuralgiji. Oni uključuju upotrebu antikonvulziva. U slučajevima kada liječenje lijekovima izaziva teške nuspojave ili ne donosi uočljive rezultate, koristi se kirurško liječenje.

Uzroci trigeminalne neuralgije.

Uzrok iritacije trigeminalnog živca, a kao posljedica jake boli, je kompresija živca i uništavanje mijelinskog omotača.

Takve pojave mogu biti uzrokovane tumorima, kontaktom u dnu lubanje krvnih žila, naime venama i arterijama, s trigeminalnim živcem, zbog čega se živac sažima. U mladih ljudi ova bolest obično nastaje od multiple skleroze, što dovodi do uništenja mijelinskog omotača trigeminalnog živca.

Napad trigeminalne neuralgije može biti uzrokovan najjednostavnijim pojavama. Pojavi jake boli olakšavaju:

 • Dodirivanje lica
 • Čišćenje zuba;
 • Dah laganog povjetarca;
 • Razgovor;
 • Brijanje;
 • Pranje;
 • Aplikacija za šminkanje;
 • Udarac u nos.

Simptomi trigeminalne neuralgije.

Tijek takve bolesti podijeljen je u dvije vrste: tipičan i atipičan..

Tipičan tijek bolesti uključuje periodičnu pojavu i smanjenje boli kod pucanja. Bol je usporediva s električnim udarom.

Često se pojavljuju lakim dodirom na jedan ili drugi dio lica..

Uz atipičan tijek bolesti, nema razdoblja ublažavanja boli. Osjećaji boli su trajni, pokrivaju velika područja lica.

Uz razmatrani tijek, bolest je vrlo teško liječiti..

Ponekad se bol može pojaviti bez vidljivog razloga, potpuno neočekivano. U ostalim je slučajevima karakteristično da se pojavljuje u stresnim situacijama: nakon velikih živčanih šokova, zubnog liječenja ili udarca u lice.

Međutim, većina liječnika vjeruje da se patologija počela razvijati mnogo ranije nego što su bolovi nastali, a stresna situacija poslužila je samo kao dodatni poticaj razvoju bolesti. Vrlo često pacijenti pogreše bol koja proizlazi iz poraza trigeminalnog živca zbog zubobolje. To je zbog manifestacije boli u području nježne ili gornje čeljusti. Istodobno, nakon zubnog liječenja, bol se ne smanjuje..

Simptomi koji prate patologiju trigeminalnog živca slični su onima koji se javljaju kod drugih bolesti, kao što su: Ernestov sindrom, okcipitalna neuralgija, temporalni tendinitis.

S Ernestovim sindromom javljaju se bolovi u predjelu lica i vrata, kao i glavobolje. Ova bolest može biti uzrokovana oštećenjem stilo-mandibularnog ligamenta, koji povezuje donju čeljust s bazom lubanje..

Simptomi temporalnog tendonitisa uključuju glavobolju, zubobolju i bol u predelu obraza i vrata..

S upalom okcipitalnog živca, glava počinje boljeti odostraga, a zatim se bol širi na prednji dio.

Bolest trigeminalnog živca ciklička je zbog promjene razdoblja pogoršanja i blijeđenja boli. Obično bol počinje naglo, dostiže svoj vrhunac nakon 20 sekundi, traje neko vrijeme, nakon čega slijede mali intervali olakšanja. Učestalost ovih napadaja različita je za sve bolesnike. Netko ima bolove jednom dnevno, netko ga može imati svaki sat.

Liječenje trigeminalnog živca narodnim lijekovima provodi se na nekoliko načina. No treba imati na umu da takvi postupci daju kratkotrajni učinak, odnosno samo ublažavaju bol na neko vrijeme, ali ne uklanjaju uzroke.

Najlakši način za smanjenje upale trigeminalnog živca je paprika žbuka..

Liječenje trigeminalnog živca žitaricama i biljem.

Za liječenje patologije trigeminalnog živca, čaj se izrađuje od ljekarne kamilice. Da biste to učinili, morate uzeti čajnu žličicu osušenih cvjetova u čaši kipuće vode.

Ostavite da se malo ohladi i ulijte čaj u usta dok je još topao, držite koliko god možete.

Osim toga, u tavi možete temeljito zagrijati čašu heljde. Izlijte žitarice u vrećicu od tkiva i nanesite na mjesto na kojem je bol uznemirena.

Držite dok se ne ohladi. Postupak se preporučuje provoditi svaki dan 2-3 puta..

Preporučuje se upotreba tinkture korijena močvare. Možete ga pripremiti tako da 4 čajne žličice korijena graševine prelijete čašom ohlađene kuhane vode i ostavite 8 sati.

Nakon toga, napravite oblog na bolna mjesta prije odlaska u krevet, prekrivajući ga kompresovim papirom i omotajući ga nečim toplim. Kompres se mora držati 60 - 90 minuta, a zatim ga uklonite i uvežite glavu toplim šalom noću. Trajanje ovog postupka je oko tjedan dana, a za to vrijeme bol bi trebala prestati..

Riješite se edema

Infuzija patke

Za ublažavanje jakog oteklina pomoći će vam sljedeći lijek:

 • preliti žlicu patke s čašom votke i ostaviti tjedan dana;
 • uzimajte 20 kapi razrijeđenih s malom količinom čiste vode četiri puta dnevno.

Zbirka biljaka

Ova infuzija zahtijeva lužin, mentu i valerijanu. Poželjno je uzimati svježu mentu:

 • uzmite sastojke u jednakim omjerima od 250 grama, dodajte pola litre otopljene vode i kuhajte 15 minuta;
 • maknite s vatre, procijedite i ostavite na tamnom mjestu pet sati;
 • konzumirati jednu žlicu prije ili nakon jela.

Koristeći burdock i aloe

Na temelju ove biljke dobiva se prekrasna dekocija koja se bori protiv infekcije iznutra:

 • uzmite 200 grama repice, kamilice, medenjaka i valerijane;
 • pomiješajte, ulijte pola litre vode i kuhajte 20 minuta;
 • procijediti juhu, ostaviti da se pirja neko vrijeme i konzumirati šalicu sat vremena nakon obroka.

Ako u svom domu imate aloe, koristite ga na sljedeći način:

 • poželjno je uzimati aloe najmanje tri do četiri godine;
 • pokupite 6-7 listova i iscijedite sok;
 • uzimajte žličicu pola sata prije jela.

krastavci

Ako se ljeti trigeminalni živac upali, lijek za krastavce pomoći će sjajno, ali pokušajte odabrati povrće s minimalnim udjelom nitrata, po mogućnosti iz kućnog vrta:

 • operite krastavce, ogulite i iscijedite sok;
 • perite lice nekoliko puta dnevno, sok će pomoći brzom oporavku i vratiti svjež ten.

Brezov sok

Sljedeći lijek na bazi brezovog soka bit će prilično učinkovit samo ako se kombinira s pranjem:

 • piti do pet čaša soka dnevno u bilo koje doba dana;
 • ali perite lice ne više od dva puta svakih 24 sata.

Melissa

Ako možete dobiti limun, svakako isprobajte sljedeći recept:

 • četiri žlice biljke, po mogućnosti zajedno s cvjetovima, izrežite što je manje moguće i napunite dvije čaše kipuće vode;
 • ostaviti da se ukuhava četiri sata, a zatim procijediti;
 • uzimati pola čaše tri puta dnevno, pola sata do sat prije jela.

Lovorov list

Potonji lijek je vjerojatno najpovoljniji, jer za njegovu pripremu je potreban lovorov list, dostupan u bilo kojem domu:

 • uzmite tri paketića lovorovog lišća, napunite čašu bilo kojeg biljnog ulja i ostavite deset dana;
 • svakodnevno obrišite lice dobivenim proizvodom.

Važno! Ne zaboravite da je prije započinjanja bilo kojeg lijeka potrebno konzultirati liječnika kako biste bili sigurni da nema komplikacija i kontraindikacija.

Uzroci bolesti

Prije nego što započnete liječenje upale živca lica, potrebno je saznati uzrok njegovog pojavljivanja. To će vam pomoći propisati liječenje što je ispravnije moguće. Neuritis lica može biti rezultat otitisa. Ponekad je bolest posljedica traume na bazi lubanje, uha ili lica. Prisutnost zaraznih bolesti lica i uha također dovodi do neuritisa lica živca.

Bolest se može pojaviti kao rezultat intoksikacije, hipotermije, nepravilnih radnji stomatologa. U slučaju oštećenja cirkulacije krvi, na pozadini prehlade, razvija se i ova bolest. Dijagnoza neuritisa facijalnog živca sastoji se u utvrđivanju razloga za uklanjanje kojih je usmjereno liječenje.

Simptomi bolesti

Lice živca je odgovorno za aktivnost mišića lica. S njegovom upalom osoba ima osjećaj smrzavanja lica. Izgled pacijenta tijekom ovog razdoblja značajno se pogoršava. Lice mu je iskrivljeno, kutovi usta padaju s jedne ili obje strane. Ako se živci lica upale s jedne ili obje strane, tada se kapak odgovarajućeg oka širom otvori, pacijent ih ne može zatvoriti.

Prisutnost bolesti može se prosuditi po ukočenosti lica. Osoba gubi sposobnost upravljanja mišićima lica. Neki se pacijenti žale na povećanu osjetljivost na glasne zvukove, promjene okusa. Prisutnost tinitusa i grlobolje na ovom području također je simptom bolesti. Pacijenti se žale na gubitak sluha. Bolest može uzrokovati vodene oči ili suhe oči. Kod nekih bolesnika s ovom bolešću počinje oskudno lučenje sline, a kod drugih prekomjerno.

Pojava ovih simptoma ukazuje na tijesno mjesto facijalnog živca do srednjih i slušnih živaca. S jakom upalom živca lica, ti živci su također uključeni u patološki proces. Tijekom neuritisa, osoba doživljava akutnu bol u licu. Bol karakterizira paroksizmalna bol. Ona se pojavljuje na sljedećim područjima lica:

S neuritisom facijalnog živca, bol se može pojaviti kao rezultat razgovora, četkanja zuba ili jakih osjećaja. Kada se pojavi ova bolest, pacijent ne može živjeti u potpunosti. Neudoban je s najmanjim pokretima mišića lica.

S aktivnim liječenjem neuritisa facijalnog živca, kao i u teškim oblicima bolesti, gledanjem televizije, opterećenje mišića lica bolje je smanjiti. To će pomoći da se izbjegne pretjerano suzenje, napetost mišića lica i, sukladno tome, ubrzati proces ozdravljenja..

Važno! Samo liječnik može uspostaviti točnu dijagnozu nakon sveobuhvatnog pregleda.

Klinička slika

Sve manifestacije patologije obično su koncentrirane duž tijeka živčanog debla, koji je izložen patološkim učincima. To su sljedeća područja:

U pravilu, točke približavanja živca epidermi su najviše bolne. U ovom slučaju misli se na bradu i očnu utičnicu. Neuralgija lica ima karakteristično svojstvo. Obično pogađa samo jednu stranu. Iako u nekim slučajevima postoji i bilateralni oblik. Pacijenti doživljavaju različite senzacije.

Međutim, u većini slučajeva postoje opće manifestacije koje ukazuju na to da pacijent ima neuralgiju lica. Simptomi su najčešće sljedeći: nepodnošljivi, goruće-trzajući bolovi koji mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. U pravilu se nelagoda pojavljuje u nazolabijalnom trokutu..

Zatim su se proširili na šire prostore. U slučaju spontane neuralgije, osoba se može naglo smrznuti. Ponekad počne intenzivno trljati lice. Iznenadni bolovi mogu zračiti na vlasište, zube, uši, pa čak i na prstima. Vrhunac boli je vrlo čest. To je zato što mišići u blizini pogođenih živaca spazmiraju. Klinička slika bolesti nadopunjava se i drugim simptomima, među kojima se mogu razlikovati sljedeći:

 1. Nekontrolirana lakriminacija.
 2. Izgaranje nakon intenzivne boli prestaje.
 3. Nekontrolirano droljanje.
 4. Crvenilo kože lica (u obliku mrlja ili općenito).
 5. Bez boli noću.
 6. Smanjenje nelagode nakon snažnog pritiska na kožu.

efekti

Ako započnete s liječenjem neuritisa lica, ili ignorirate preporuke liječnika, posljedice mogu biti ozbiljne:

 • sinkezija - pokreti prijateljski. Zbog bolesti dio živčanih vlakana umire. Stoga, jedan živac može kontrolirati mnoge mišiće. Dakle, kada trepnete, kut usta može se uzdići;
 • atrofija mišića - može se pojaviti zbog kršenja inervacije mišića i njihove neaktivnosti;
 • konjuktivitis - razvija se zbog nemogućnosti potpuno zatvaranja očiju;
 • spontana kontrakcija mišića lica;
 • kontrakcija mišića - zatezanje mišića lica na zahvaćenoj strani lica.

  Je li hospitalizacija obavezna

  Terapija neuritisa facijalnog živca mora se započeti što je prije moguće kako bi se izbjegle nepovratne posljedice. Samo neurolog može propisati potreban tretman, uključujući lijekove, fizioterapiju, masažu, fizioterapiju, akupunkturu. S obzirom na prilično složenu terapiju i mogućnost ozbiljnih posljedica bolesti, hospitalizacija je najbolje rješenje. Liječenje je moguće i u dnevnoj bolnici pod nadzorom liječnika.

  Liječenje neuritisa

  Neuritis se može liječiti kod kuće pomoću nekoliko metoda: gimnastika lica, narodnih lijekova i lijekova.

  Mimička gimnastika

  Mimička gimnastika pomaže vratiti kontrolu živčanog sustava nad mišićima lica, poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava kontrakciju mišića lica. Postoje mnoge mimične vježbe. Među njima su:

  Značajke liječenja primjenom tradicionalne medicine

  Ova bolest zahtijeva trenutno rano liječenje. U protivnom, posljedice mogu biti strašne. Kada se pojave prvi znakovi bolesti, obavezno je potražiti pomoć liječnika. U nedostatku takve prilike, moguće je liječiti upalu facijalnog živca kod kuće..

  Danas postoji puno recepata tradicionalne medicine koji su se pokazali učinkovitima u liječenju živca lica..

  Čaj od ruža

  Prilično jednostavan i jeftin, ali učinkovit lijek je čaj od ruža. Da biste pripremili ovaj lijek, uzimaju se dvije žličice latica ruže. Boja latica mora biti crvena. Zgnječeni su. Ako uzmete suhe latice, tada se ta akcija može izvesti ručno, a kada koristite svježe latice, morate koristiti nož. Dobivena masa iz ruže prelije se jednom čašom kipuće vode. Lijek je potrebno uzimati u obliku čaja, nekoliko čaša dnevno. Ovaj lijek mora se koristiti u roku od tri tjedna.

  Sjemenke crnog kumina

  Crni kumin poznat je po brojnim ljekovitim svojstvima, od kojih je glavno jačanje imunološkog sustava. S neuritisom facijalnog živca, morate udisati u paru, unaprijed pripremljeni lijek:

  • nasjeckajte i usitnite sjemenke kumina;
  • potopite u ocat 12 sati.

  funkcije

  Najosnovnija funkcija facijalnog živca je motorička funkcija. Prije razgranavanja na male dijelove, on se isprepliće s međuproduktom i zajedno s njim obavlja dio dužnosti. Kroz unutarnji slušni otvor teže su do tunela lica. Nakon toga, koljeno se počinje formirati, što pruža osjet između živca.

  Izlazeći iz parotidne žlijezde, grane živca lica dijele se na snažne gornje i gracioznije donje. Oni se također grane na manje procese. Koji stvaraju parotidni pleksus, tada živac pruža motoričku aktivnost gotovo svim mišićima lica. No iako je ta funkcija glavna, zbog međupredmetnih živaca, ona ima sekretorna i okusna vlakna.

  Međuprodukt, smješten u debljini temporalne kosti, odbacuje živčane procese: veliki kamenčić, stapedius, grane koje ga spajaju i tipični pleksus, a sve se to završava bubnjarskom žicom.

  Hirudotherapy

  Liječenje neuritisa facijalnog živca pijavicama postaje sve popularnija. Ljekoviti učinak opaža se zbog svojstava pijavice sline: obnavlja potrebnu prehranu tkiva, širi krvne žile, ublažava bol. Stoga primjena hirudoterapije za neuritis daje:

  • uklanjanje upale;
  • smanjenje boli;
  • poboljšanje rada krvnih žila;
  • jačanje imunološkog sustava;
  • uklanjanje edema.

  Pijavice su smještene duž upaljenog živca. Koristite 4-6 pojedinaca u isto vrijeme, ovisno o zahvaćenom području. Takav tretman mora biti dogovoren s liječnikom..

  Liječenje lijekovima

  Medicinsko liječenje neuritisa facijalnog živca provodi se prema određenoj shemi. Ovisno o uzroku bolesti i njezinu razdoblju, različiti lijekovi su učinkoviti:

  • glukokortikoidi - Prednizolon, koji ima snažan protuupalni učinak;
  • antivirusni lijekovi;
  • B vitamini - pomažu u poboljšanju funkcioniranja živčanih vlakana;
  • vazodilatatora - nikotinska kiselina, žalba - poboljšavaju cirkulaciju krvi;
  • dekongestivi - Furosemid, Triampur - za smanjenje edema i sprečavanje napredovanja patoloških promjena;
  • sredstva za ublažavanje boli - Indometacin;
  • antiholinesterazni lijekovi - Proserin, Galantamin - za poboljšanje provođenja živčanih vlakana;
  • lijekovi koji potiču metaboličke procese - Nerobol.

  Proserin

  Proserin pripada antiholinesteraznim lijekovima. Poboljšava provođenje signala duž živčanih vlakana do mišića, čime se povećava njihov ton i obnavljaju funkcije zahvaćenog živca. Proserin se propisuje od drugog tjedna liječenja, jedna tableta 1-2 puta dnevno, trideset minuta prije jela. Tečaj je mjesec i pol. Kada se pojavi kontrakcija mišića lica, lijek se otkazuje.

  Nikotinska kiselina

  Nikotinska kiselina je vazodilatacijski vitamin. Propisano je za poboljšanje cirkulacije krvi u području upaljenog živca. Također, nikotinska kiselina regulira metaboličke procese. Lijek je propisan u obliku tableta ili injekcija. Oralno - 0,025-0,05 grama 2-3 puta dnevno nakon obroka u trajanju od mjesec dana. Intramuskularno se ubrizgava u količini od 0,002-0,003 g na 1 kg tjelesne težine jednom dnevno.

  Antibiotici za neuritis

  U slučaju bakterijskog oštećenja propisani su antibiotici za liječenje neuritisa lica živca. Najbolji učinak bit će kod intramuskularnih antibiotika, jer oralna primjena smanjuje i usporava učinak lijeka. U takvim slučajevima propisuju se Amoksiklav ili Claforan. Potrebu za primjenom antibiotika u svakom pojedinačnom slučaju utvrđuje polaznik liječnika nakon što utvrdi uzrok neuritisa.

  Dijagnostika


  Da bi se otkrio uzrok neuropatije facijalnog živca, pacijentu se može propisati MRI mozga.
  Dijagnostičke mjere uključuju brojne laboratorijske i instrumentalne studije čiji je cilj utvrđivanje uzroka bolesti: