Hidrocefalus mozga kod odraslih je bolest koja se može pojaviti kao komplikacija različitih bolesti mozga, poput moždanog udara, traumatične ozljede mozga, tumora, krvarenja, infektivnog procesa, meningitisa.

A također i kao neovisni nozološki oblik, u kojem postoji aktivni proces akumulacije cerebrospinalne tekućine u prostorima cerebrospinalne tekućine. Klinički simptomi i manifestacije bolesti ovise o uzrocima i obliku hidrocefalusa u odraslih:

 • poremećaji cirkulacije CSF-a - okluzivni hidrocefalus, proksimalni i distalni oblik
 • poremećaji njegove apsorpcije - disresorptivni i neresorptivni oblici
 • kršenja njegove proizvodnje - hipersekretorni oblik, u kojem se povećavaju ventrikuli mozga

Danas hidrocefalus kod odraslih nema jasne dijagnostičke granice.

Hidrocefalus mozga kod odraslih je bolest koju liječe neurolozi i neurokirurzi. Većina ljudi, kao i liječnici, hidrocefalus smatraju isključivo dječjom patologijom, koja se posljednjih godina prilično često bilježi kod djece i gotovo uvijek je kongenitalna bolest. Za tisuću novorođenčadi ima 1-10 djece s kapljicom mozga. Pročitajte više o liječenju hidrocefalusa kod djece.

Zato danas ne postoje jasni kriteriji za dijagnozu hidrocefalusa kod odraslih osoba u nespecijaliziranim klinikama i bolnicama (iako je dovoljno napraviti reoencefalografiju i eho-encefalografiju). Često se pacijenti nakon ozljeda i moždanog udara pod krinkom drugih bolesti neuspješno liječe u psihijatrijskim bolnicama, neurološkim bolnicama, klinikama i otpuštaju se iz običnih bolnica s dijagnozom:

 • posljedice moždanog udara
 • psihoorganski sindrom
 • posljedice traumatičnih ozljeda mozga
 • demencija mješovite geneze
 • discirkulatorna ili posttraumatska encefalopatija

Međutim, specijaliziranim pregledom pacijenata u neurokirurškim bolnicama, u populaciji starijoj od 18 godina, hidrocefalni sindrom nalazi se u 25% odraslih pacijenata. Ali pravovremena, kompetentna, adekvatna dijagnoza hidrocefalusa u odraslih s ispravnim kirurškim liječenjem omogućava gotovo 100% slučajeva da postignu oporavak pacijenata, kako bi im pomogli u socijalnoj rehabilitaciji. Nakon operacija koje obavljaju visoko kvalificirani stručnjaci, većina pacijenata može se vratiti svom dosadašnjem radu, a neki, s nepotpunom radnom prilagodbom nakon operacije, mogu bez vanjske pomoći, vraćajući se punom životu.

Osobito su relevantne moderne metode vanjske drenaže i uvođenja trombolitika u ventrikule mozga koje omogućuju smanjenje smrti u akutnim oblicima hidrocefalusa koji nastaju s netraumatskim subarahnoidnim krvarenjima. Budući da osoba, na početku takve bolesti, umre u roku od 2 dana, a pružanje hitne kirurške skrbi spašava mu život i dugoročno stabilizira pacijentovo stanje.

Razlozi njegove pojave

Do danas je utvrđeno da gotovo bilo koji poremećaji, patologija središnjeg živčanog sustava mogu pridonijeti takvoj komplikaciji kao što je hidrocefalus. Najčešće, glavne bolesti kod kojih se hidrocefalus može oblikovati:

 • Ishemijski ili hemoragični moždani udar - akutni poremećaji cerebralne cirkulacije.
 • Onkološke bolesti - tumori mozga, češće intraventrikularni, stabljika, lokalizacija parazema.
 • Encefalopatija različitog porijekla - posttraumatska, kronična hipoksična stanja, alkoholizam.
 • Zarazne, upalne bolesti središnjeg živčanog sustava - tuberkuloza, meningitis, encefalitis, ventriculitis.
 • Traumatična ili ne-traumatična intraventrikularna, subarahnoidna krvarenja koja proizlaze iz puknuća anevrizme i arteriovenskih žila mozga.

Unutarnji i vanjski hidrocefalus kod odraslih

Postoji mnogo različitih klasifikacija hidrocefalusa, od kojih je glavna kongenitalna ili stečena hidrocefalus. Hidrocefalus mozga kod odraslih je stečena vrsta hidrocefalusa koja se zauzvrat patogenezom dijeli na 3 vrste. Prije toga postojao je i vanjski hidrocefalus 4 oblika, što se očituje povećanjem subarahnoidnog prostora i ventrikula mozga s progresivnom atrofijom mozga.

Međutim, sada se takav postupak ne smatra hidrocefalusom, već se naziva cerebralna atrofija, budući da s vanjskim hidrocefalusom kod odraslih osoba širenje subarahnoidnog prostora i povećanje ventrikula mozga nije uzrokovano pretjeranim nakupljanjem CSF-a, poremećenom cirkulacijom, procesima njegove proizvodnje, resorpcije, već je posljedica atrofije moždanog tkiva, smanjujući njegovu masu. Klasifikacija hidrocefalusa u odraslih:

Patogenezi
 • Otvoreni - komunicirajući, disresorptivni hidrocefalus. U ovom slučaju, procesi resorpcije cerebrospinalne tekućine su poremećeni zbog oštećenja venskih sinusa, stanica, arahnoidnih vila, granulacije pahijona, dok je apsorpcija CSF-a u venski sloj narušena..
 • Zatvoreni - okluzivni, nekomunikacijski hidrocefalus, u ovom slučaju dolazi do promjene protoka CSF-a uslijed zatvaranja puteva CSF-a nakon upalnog procesa adhezije, uslijed tumora ili krvnih ugrušaka..
 • Hipersekretorni hidrocefalus, pojavljuje se zbog prekomjerne proizvodnje cerebrospinalne tekućine.
Prema razini pritiska cerebrospinalne tekućine
 • hypotensive
 • hipertenzivna
 • normotenzivnih
Po brzini protoka
 • Kronični hidrocefalus, čije trajanje je od 21 dan do šest mjeseci ili više.
 • Subakutni, progresivni hidrocefalus koji traje mjesec dana.
 • Akutni hidrocefalus, u kojem vrijeme od pojave prvih znakova i simptoma hidrocefalusa kod odrasle osobe do početka bruto dekompenzacije nije više od 3 dana.

Simptomi, znakovi hidrocefalusa

Akutni hidrocefalus

S akutno razvijajućim okluzivnim hidrocefalusom kod odraslih, simptomi nastaju zbog znakova povišenog intrakranijalnog tlaka:

Glavobolja - posebno izražena ujutro nakon buđenja, što se objašnjava dodatnim porastom intrakranijalnog tlaka tijekom spavanja.

Mučnina i povraćanje - također se primjećuju u jutarnjim satima, nakon povraćanja ponekad se javlja olakšanje glavobolje.

Pospanost je jedan od najopasnijih znakova povišenog intrakranijalnog tlaka, ako se pojavi pospanost, tada se približava brzo, prilično oštro pogoršanje neuroloških simptoma.

Simptomi aksijalne dislokacije mozga su brza depresija pacijentove svijesti do duboke kome, dok pacijent zauzima prisilni položaj glave, pojavljuju se okulomotorni poremećaji. Ako dođe do kompresije obdugata medule, tada se znakovi hidrocefalusa manifestiraju inhibicijom kardiovaskularne aktivnosti i disanja, što može biti kobno.

Stagnacija diskova optičkog živca - kršenje aksoplazmatske struje u vidnom živcu i porast tlaka u subarahnoidnom prostoru oko njega, što dovodi do oštećenja vida.

Kronični hidrocefalus

Ako se formira kronični hidrocefalus, tada se simptomi, klinička slika značajno razlikuju od akutnog hidrocefalusa u odraslih:

Demencija - najčešće se prvi simptomi, znakovi cerebralnog hidrocefalusa kod odraslih pojavljuju 15-20 dana nakon ozljede, krvarenja, meningitisa ili druge bolesti:

 • Osoba zbunjuje dan s noću, tj. Tijekom dana doživljava pospanost, a noćnu nesanicu.
  Smanjenje opće aktivnosti pacijenta, on postaje inertan, ravnodušan, ravnodušan, nedostatak inicijative.
 • Pamćenje je oslabljeno - prije svega, to je smanjenje kratkotrajne numeričke memorije, dok osoba pogrešno imenuje mjesec, datum, zaboravlja svoju dob.
 • U kasnim uznapredovalim stadijima bolesti mogu se razviti grubi mnestičko-intelektualni poremećaji, kada osoba nije sposobna sebi služiti, ne može odgovarati ili odgovarati na jednodnošljive, neodgovarajuće, razmišljati dugo, pauzirati između riječi na pitanja koja mu se postavljaju.

Apraxia hodanja je sindrom kada osoba u ležećem položaju može lako pokazati kako hoda ili voziti bicikl, a kad ustane, ne može normalno hodati, hodati s razmaknutim nogama, ljuljati se, slijeće.

Mokraćna inkontinencija, ovaj simptom možda nije uvijek prisutan, a kasni je i nedosljedan znak hidrocefalusa u odraslih..

Promjene fundusa obično izostaju.

Vrste dijagnostičkih studija mozga kod odraslih

 • Računalna tomografija je prilično točna dijagnoza kontura mozga, ventrikula, lubanje i subarahnoidnog prostora. Izvodi se za određivanje oblika i veličine ventrikula, određivanje anomalija - ciste, tumora.
 • Magnetska rezonanca - prema MRI podacima možete odrediti ozbiljnost i oblik hidrocefalusa. Ova su ispitivanja neophodna za razjašnjenje uzroka kapljica..
 • Cisternografija ili radiografija cisterne baze lubanje - koristi se za razjašnjavanje vrste hidrocefalusa i određivanje smjera cerebrospinalne tekućine.
 • Rentgen krvnih žila ili angiografija - nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva u arterije otkrivaju se nepravilnosti na razini krvnih žila..
 • Neuropsihološki pregled - uzimanje pacijentove anamneze, razgovor s pacijentom, koji otkriva prisutnost poremećaja, abnormalnosti u funkcioniranju mozga.
 • Echoencephalography.

Liječenje akutnog i kroničnog hidrocefalusa

 • Diuretici su osmotski (urea i lukovi, svjetlucanje). Saluretici - dijakarb, acetazolamid (inhibitori ugljične anhidraze), etakrična kiselina, furosemid (petljanski diuretici)
 • Otopine nadomjestaka plazme (20% otopina albumina).
 • Vazoaktivni lijekovi - magnezijev sulfat (25% -tna otopina), venotonici (troksevazin, glivenol).
 • Glukokortikosteroidi (deksametazon, prednizolon, metilprednizolon, betametazon).
 • Sredstva protiv bolova - NSAIL (nimesil, nimesulid, ketonal, ketoprofen), antimigena (treximed).
 • Barbiturati (fenobarbital, nembutal, amila).

Ako pacijent ima kliničke znakove bolesti, nehirurško, konzervativno liječenje cerebralnog hidrocefalusa kod odraslih nije djelotvorno. Za liječenje akutnog hidrocefalusa, koji se najčešće javlja intraventrikularnim krvarenjem, ovo je nevjerojatna komplikacija koja zahtijeva hitnu neurohiruršku intervenciju.

kirurgija

Danas medicinske tehnologije u području liječenja neuroloških bolesti u razvijenim zemljama omogućavaju korištenje slabo traumatičnih i brzo izvedenih operacija metodom neuroendoskopske kirurgije. U Rusiji ova metoda još nije našla široku primjenu (u regijama udaljenim od Moskve i Sankt Peterburga) zbog nedostatka kvalificiranih stručnjaka i vrlo skupe opreme. U zapadnim zemljama ove su operacije raširene.

Suština metode je da se u moždane kanale ubaci poseban instrument s neuroendoskopom (kamera) na kraju. Stoga liječnici mogu cijelu operaciju gledati na velikom ekranu. Na dnu 3. klijetke napravljen je otvor s posebnim kateterom (u koji se ulijeva cerebrospinalna tekućina), koji se spaja u ekstracerebralne cisterne. Stvaranjem takve rupe prijetnja za život pacijenta nestaje. Neurokirurzi izvode različite vrste obilaznih operacija:

 • ventrikulo-atrijsko krstarenje - ventrikuli mozga povezani su s desnim atrijem, kao i s superiornom venom kave;
 • ventrikulo-peritonealno shundiranje - CSF se šalje u trbušnu šupljinu;
 • ventrikulo-cisternostomija - u veću okcipitalnu cisternu;
 • atipične operacije manevriranja - u druge šupljine.

Takve operacije traju 1-2 sata, pacijent provodi 2-3 dana u bolnici. Za proizvodnju takvih sustava za uklanjanje alkoholnih pića koristi se silikon - inertni materijal koji je siguran za tijelo. Povećanjem intrakranijalnog tlaka iznad normalnog, ovi sustavi uklanjaju cerebrospinalnu tekućinu u šupljinu (trbušnu šupljinu ili u okcipitalnu cisternu itd.).

Hidrocefalus mozga kod odraslih. Liječenje, supstitucijsko, umjereno, unutarnje. znakovi

Hidrocefalus mozga (kapljica) ozbiljna je patologija karakterizirana nakupljanjem velike količine cerebrospinalne tekućine u intrakranijalnom prostoru. Bolest je popraćena karakterističnim simptomima i zahtijeva pomoć terapeuta, neurokirurga ili neurologa. Liječenje se odabire nakon cjelovite dijagnoze i točne dijagnoze..

Što je moždani hidrocefalus

Patološki procesi izazivaju nakupljanje viška tekućine u intrakranijalnoj šupljini. Tkivo mozga je pritisnuto na lubanju zbog pojave velikog pritiska. Bez pravovremene terapije, ako se bolest pokrene, osoba će se suočiti s invaliditetom ili čak smrću.

Glavni razlog razvoja kapljica kod odraslih je poremećen proces proizvodnje i odljeva cerebrospinalne tekućine (CSF). U djece se hidrocefalus u većini slučajeva dijagnosticira odmah nakon rođenja. Bolest karakterizira povećana glava.

Odrasla osoba suočena je s patologijom nakon što pati od bolesti koje su negativno utjecale na vaskularni i živčani sustav. Važno je prepoznati bolest u ranoj fazi kako bi se pravodobno započelo liječenje i spriječile nepovratne posljedice.

Vrste cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

U medicini postoji velika klasifikacija kapljica, svaku vrstu karakteriziraju određeni simptomi.

ImeOpis
Otvoreno (disresorptivno)Nastaje na pozadini kršenja apsorpcije cerebrospinalne tekućine u cirkulacijski sustav. Čest uzrok patoloških promjena je zarazna bolest (meningitis). Volumen mozga se postupno smanjuje, a tkiva atrofiraju.
Zatvoreno (okluzivno)Javlja se tijekom fizičke opstrukcije odljeva cerebrospinalne tekućine u cirkulacijski sustav (cista, tumor, krvarenje, tromboza ili upala). Tekućina se nakuplja u klijetima.
hipersekrecijskimRijetka vrsta hidrocefalusa koja se javlja u 5% slučajeva. Glavni razlog je prekomjerna proizvodnja cerebrospinalne tekućine na pozadini patologija vaskularnog pleksusa.

Postoji i mješoviti hidrocefalus, kada se čovjekov mozak smanjuje u veličini, a na njegovom se mjestu nakuplja cerebrospinalna tekućina..

Po nastanku bolest se razlikuje sljedećim redoslijedom:

ImeOpis
urođenPojavljuje se kod osobe od rođenja.
StečenaJavlja se nakon patnje od određenih bolesti.
ZamjenaPojavljuje se u slučaju razgradnje moždanog tkiva i njegove zamjene s CSF-om.

Rana dijagnoza bolesti i pravilno odabran tretman omogućuju vam da se riješite patologije. Inače, velika je vjerojatnost ozbiljnih promjena u radu središnjeg živčanog sustava. Trpjet će i inteligencija. Pravovremena terapija spriječit će komplikacije i zaustaviti nepovratne procese.

Stupnjevi i stupnjevi cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

S obzirom na tijek patoloških procesa, u medicini postoje 3 stadija hidrocefalusa u odraslih:

ImeOpis
OštarRazdoblje kada prođe 3 dana između prvih znakova i brze dekompenzacije.
Subakutni (progresivni)Bolest traje najmanje mjesec dana, počevši od dana kada se pojave prvi znakovi.
kroničanPatologija traje od 3 tjedna do 6 mjeseci ili duže, popraćena blagim znakovima.

S obzirom na kliničke manifestacije kapljice, u medicini postoje 3 stupnja patoloških procesa:

ImeOpis
LakoU ovoj fazi ljudsko tijelo je u stanju samostalno obnoviti kretanje cerebrospinalne tekućine. Pacijent razvija slabost, glavobolju, lagano nelagoda i vrtoglavicu, ponekad potamni u očima.
prosječanHidrocefalus umjerene ozbiljnosti popraćen je izraženim znakovima oštećenja mozga. U očnim jabučicama postoji pritisak i pojava obojenih krugova kad su oči zatvorene. Glavobolja se pogoršava nakon vježbanja. Mučnina, povraćanje i jakost u području lubanje.
teškoStupanj kapljica u kojem se pojavljuju napadaji i epileptični napadi. Često osoba izgubi svijest, pojave se problemi s pamćenjem i oslabe intelektualne sposobnosti. Pacijentu je teško voditi brigu o sebi.

U svakom slučaju, bolest je popraćena karakterističnim znakovima koji pomažu liječniku da postavi točnu dijagnozu i odabere najučinkovitije liječenje..

Simptomi cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

Hidrocefalus mozga (liječenje odabire liječnik, uzimajući u obzir kliničku sliku i rezultate ispitivanja) u većini slučajeva u odrasle osobe prati porast intrakranijalnog tlaka, povećanje kostiju lubanje nije opaženo.

Glavni simptom patoloških promjena su uporne glavobolje koje se ne mogu ukloniti uz pomoć analgetika. Noću, intrakranijalni tlak (ICP) raste, pa ujutro osoba ima jaku glavobolju.

Akutni oblik hidrocefalusa u odraslih popraćen je sljedećim kliničkim simptomima:

 • mučnina, povraćanje;
 • loš vid;
 • povećana pospanost, slabost;
 • vrtoglavica, loša koordinacija;
 • javlja se pareza;
 • oculomotorne funkcije su poremećene;
 • mijenja se tonus mišića.

U pozadini napredovanja patoloških procesa, govor i ponašanje pacijenta se pogoršavaju, agresivnost se povećava ili obrnuto, osoba je ravnodušna prema svim okolnim stvarima (apatija).

Kronični oblik hidrocefalusa karakteriziraju sljedeći simptomi:

 • pacijent je zabrinut zbog nesanice;
 • apatija se pojavljuje prema svijetu oko sebe;
 • hod je poremećen;
 • imate problema s pamćenjem;
 • pojavljuju se kognitivni poremećaji.
Članak govori o glavnim metodama liječenja cerebralne hidrocefalusa u odraslih.

Epileptični napadi i urinarna inkontinencija (enureza) također ukazuju na razvoj hidrocefalusa u odrasle osobe..

Uzroci pojave cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

U većini slučajeva moždani hidrocefalus kod odraslih posljedica je brojnih patologija, uključujući:

 • hipertonična bolest;
 • zastoj srca;
 • tuberkuloza;
 • encefalitis;
 • meningitis;
 • bolest bubrega;
 • tumori mozga;
 • hipoksija;
 • alkoholizam;
 • ishemijska bolest;
 • kraniocerebralne ozljede, koje su uzrokovale odljev moždanih struktura i puknuće krvnih žila, kao i posttraumatske komplikacije;
 • vaskularna aneurizma;
 • sarkoidoza.

Atrofični procesi u tkivima mozga dovode i do razvoja cerebralnog hidrocefalusa. Isto se odnosi na komplikacije nakon kirurških intervencija, kada mozak nabubri ili postoji kompresija cerebrospinalne tekućine, kanala za opskrbu krvlju. Uzrok bolesti mogu biti i rijetke genetske patologije - Dandy Walker sindrom, Beekers Adams.

Dijagnoza cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

Hidrocefalus mozga (liječenje i dijagnozu utvrđuje liječnik nakon temeljitog liječničkog pregleda) uzrokuje opće simptome poremećaja u tijelu, s čime se pacijent prvo obraća terapeutu. Možda će biti potrebna dodatna konzultacija neurologa, oftalmologa i neurokirurga.

Za dijagnosticiranje hidrocefalusa u odraslih osoba liječnik propisuje sljedeća ispitivanja:

ImeOpis
Zbirka pritužbi i anamneza pacijentaLiječnik otkriva ima li osoba krvarenje, zarazne bolesti ili ozljede glave. Važno je uzeti u obzir sve čimbenike koji negativno utječu na rad mozga..
Ispitivanje fundusaIstraživanje vam omogućuje prepoznavanje stagnacije.
Opći pregled kod oftalmologaLiječnik pregledava oštrina i vidna polja. Određuje poremećaje okulomotornih funkcija.
Računalna tomografija (CT)Učinkovite metode koje vam omogućavaju da potvrdite ili negirate razvoj kapljica u mozgu. Rezultati će pokazati ozbiljnost patoloških procesa, pomoći u određivanju oblika i vrste hidrocefalusa. U nekim situacijama računalno i magnetsko rezonantno snimanje može pomoći u utvrđivanju izvora kršenja..
Slika magnetske rezonancije (MRI)
elektroencefalografijaDijagnostička metoda je pomoćnija, jer pokazuje rad mozga, ali ne i razvoj patoloških procesa.
Ultrazvučni pregled (ultrazvuk)Rezultati pokazuju stupanj intrakranijalne hipertenzije.
RendgenskiOmogućuje vam određivanje stanja krvnih žila i njihovih zidova.
CisternographyPomaže u određivanju oblika kapljice mozga. Otkrijte i smjer cerebrospinalne tekućine.

Lumbalna punkcija također omogućuje dijagnosticiranje patologije. Laboratorijski pregled cerebrospinalne tekućine pomaže odrediti upalni proces.

Kada posjetiti liječnika

Dropsiju mozga liječi neurokirurg. Ali treba se savjetovati s liječnikom ako se pojave znakovi neuroloških poremećaja (loš san, umor, opća slabost, česte glavobolje, mentalne abnormalnosti ili problemi s vestibularnim aparatom). Specijalist će obaviti pregled, propisati dodatni pregled i odabrati siguran tretman kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije.

Prevencija cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

Dropsiju možete spriječiti od samog rođenja osobe..

Ženama koje nose dijete savjetuje se:

 • piti folnu kiselinu i vitamine;
 • u preventivne svrhe posjetiti liječnika kako bi se pravodobno liječile razne bolesti;
 • tijekom razdoblja rađanja djeteta odustati od cigareta i pijenja alkohola;
 • uzimati lijekove strogo pod nadzorom i slijedeći recept liječnika.

Za odraslu osobu, kako bi se spriječila pojava kapljica na mozgu, preporučuje se biti manje nervozan, izbjegavati stresna stanja, pravodobno liječiti spolno prenosive bolesti.

Prekomjeran rad također je provocirajući faktor. Ako su u obitelji bili rođaci s cerebralnom hidrocefalusom, važno je stalno pratiti liječnika, redovito pregledavati kako bi se u ranoj fazi otkrile povrede.

Metode za liječenje cerebralnog hidrocefalusa u odraslih

Hidrocefalus mozga (liječenje ovisi o izvoru problema, stupnju i fazi patologije) često se eliminira operacijom. Lijekovi se rano koriste u razvoju bolesti. Tijekom medicinskih postupaka kirurg uklanja višak tekućine koja se nakupila u šupljini kranija.

lijekovi

Lijekovi se koriste kao dodatna terapija. Lijekove za pacijenta bira neurokirurg ili neurolog.

Skupina lijekovaImePrimjena i učinkovitost
Diuretik"Diakarb", "Manit", "Furosemid".Uklonite višak tekućine iz tijela. Uzmi 0,5-1 tab. 1 str. po danu ili svaki drugi dan. Liječenje se provodi u tečajevima od 2-4 dana s prekidima.
Proizvodi za korekciju kalija"Asparkam".Nadoknađuje nedovoljne količine magnezija i kalija. Dnevna doza je 1-2 tab. 3 str. dnevno. Tijek liječenja u većini slučajeva je 3-4 tjedna. Nakon odmora, možete nastaviti terapiju..
Pripreme za poboljšanje prehrane moždanog tkiva"Actovegin", "Cavinton".Intravenski svaki dan, 100-200 mg tijekom 2 tjedna, nakon čega slijedi prelazak na tablete. Lijekovi poboljšavaju prehranu moždanog tkiva.
Vazoaktivni lijekovi"Glivenol", "Magnezijev sulfat".Poboljšavaju cirkulaciju krvi i vraćaju vaskularni ton. Lijek se uzima s hranom ili nakon jela. Minimalna doza je 400 mg (1 kap) 2 r. dnevno 2 tjedna. Maksimalna dnevna doza je 800 mg..
Sredstva protiv bolova"Nimesil", "Ketoprofen".Ublažite bol i neurološke simptome s kapljicama mozga. Lijek se uzima nakon jela. Sadržaj "Nimesil" vrećice otopi se u 100 ml vode. Uzmi 2 p. dnevno 15 dana.
Glukokortikosteroidni lijekovi"Prednizolon", "betametazon".Lijekovi uklanjaju toksine iz tijela i propisuju se pacijentima u ozbiljnom stanju, kao imunosupresivi. Minimalna doza "Prednizolona" je 20-30 mg dnevno.
barbiturati„Fenobarbital”.Sedativni lijek koji uklanja negativne učinke na središnji živčani sustav. Lijek se uzima u 30-50 mg 3 r. u danu.

Za liječenje blagih oblika cerebralnog hidrocefalusa dovoljni su diuretici. U teškim situacijama lijekovi se koriste u razdoblju prije operacije. Lijekovi smanjuju negativnu manifestaciju bolesti, ali ne mogu se u potpunosti riješiti kapljica.

Narodne metode

Nekonvencionalni lijekovi koriste se isključivo za uklanjanje neugodnih kliničkih znakova koji prate kapljice mozga. Terapija se bira zajedno s liječnikom, jer je moguće izazvati alergijsku reakciju ili pogoršati zdravstveno stanje.

ImeReceptPrimjena i učinkovitost
Jagodičasto voće ili koraProizvod prethodno osušite i usitnite u prah. Kora heljde koristi se za pripremu tinkture.Prah se uzima 3 r. dnevno, ne više od 0,5 g. Tinktura se pije u 1 žlice. Ekstrakt heljde iz ljekarne uzima 20-40 kapi. 3 str. u danu.
Tinktura od kukuruzaPrelijte kipuću vodu preko cvjetova biljke (2 žličice) (250 ml). Ostavite da se potpuno ohladi, procijedite i uzmite prema shemi.Ima diuretski učinak. Tinktura se uzima u 1/5 žlice. 3 str. dnevno 15 minuta prije jela.
Moćvarni kalamusOgulite korijen močvarnog kalama (50 g). Dodajte 0,5 l votke. Ostavite na tamnom mjestu.

Možete pripremiti dekociju na bazi močvarnog kalama. Korijen biljke (15 g) prelijte vrućom vodom (0,6 l). Stavite na vatru i grijete 25 minuta. Ohladite, procijedite i pijte prema shemi.

Lijek jača organizam u cjelini i obnavlja proces mokrenja. Tinktura se uzima u 1 dl. 3 str. dnevno 30 minuta prije jela.

Dekoracija močvarnog kalama za hidrocefalus mozga uzima se na isti način kao i tinktura.

Sok od crnog rotkvicaDa biste pripremili lijek, morate dobiti sok od crnog rotkvica. Pomiješajte ga s češnjakovim sokom u jednakim omjerima (1: 1).Lijek se preporučuje uzimati odmah nakon pripreme prema shemi od 1 tsp. 3 str. u danu. Tijek liječenja traje najmanje mjesec dana.

Čaj od korijena koprive može vam pomoći ublažiti mnoge simptome kapljice u mozgu. Proizvod se usitni i prelije kipućom vodom. Inzistirajte i uzmite 2 p. dnevno umjesto čaja. Važno je zapamtiti da se u složenoj terapiji hidrocefalusa preporučuju narodni recepti..

Ostale metode

Hidrocefalus mozga (koji se najčešće liječi operacijom) ozbiljno je medicinsko stanje koje zahtijeva hitne mjere.

Za uklanjanje viška cerebrospinalne tekućine nakupljene u intrakranijalnom prostoru, liječnici koriste sljedeće operacije:

ImeOpis
Endoskopska ventrikulokisternostomija fundusa treće klijetkeNajčešće korišteni zahvat je invazivan i manje traumatičan. Koristeći neuroendoskop i poseban kirurški instrument, liječnik pravi rupu na dnu treće klijetke. Time se obnavlja prirodno kretanje cerebrospinalne tekućine između ventrikula i cisterni. Operacija traje ne više od 20 minuta.
Vanjska ventrikularna drenažaPostupak se izvodi za akutnu kapljicu, koja prijeti životu pacijenta. Kirurg provodi kraniotomiju i primjenjuje vanjske odvode kako bi se višak tekućine iscurio.
Tekući kirurški zahvat (ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, cystoperitoneal shunting)Operacija se izvodi za kronični hidrocefalus. Tijekom medicinskih postupaka, kirurg koristi posebne ventile i katetere za odvodnju cerebrospinalne tekućine u prirodne šupljine ljudskog tijela..

Tijekom liječenja cerebralnog hidrocefalusa bolesniku se savjetuje da slijedi dijetalnu prehranu kako bi se smanjio razvoj bolesti i spriječio nepovratni procesi. Važno je iz prehrane izuzeti jela i proizvode koji doprinose nakupljanju tekućine u ljudskom tijelu (dimljeno meso, konditorski proizvodi, masno meso i perad, svježa peciva).

Moguće komplikacije

Bez odgovarajućeg i adekvatnog liječenja bolest izaziva ozbiljne posljedice. Patološki procesi će napredovati, što čak može dovesti do smrti pacijenta.

Moguće komplikacije cerebralnog hidrocefalusa u odrasle osobe:

 • epileptični napadaji;
 • oticanje mozga;
 • moždani udar;
 • mentalno oštećenje;
 • smanjuje se mišićni tonus udova;
 • postoji neravnoteža vode i soli;
 • problemi sa sluhom, vidom;
 • koma;
 • pomicanje mozga;
 • neispravnost dišnih organa i srčanog sustava.

Hidrocefalus je opasna bolest, osoba može postati invalid ili umrijeti, zbog nepovratnih promjena. Terapeut preporučuje odlazak u bolnicu kada se pojave prvi znakovi hidrocefalusa. Važno je prepoznati bolest u ranoj fazi i spriječiti njeno daljnje napredovanje..

Prognoza u većini slučajeva ovisi o brzini dobivanja medicinske skrbi. Hidrocefalus mozga uspješno se liječi u ranoj fazi. Nepovratne komplikacije i posljedice mogu se spriječiti ako pravovremeno odete u bolnicu.

Video o cerebralnom hidrocefalusu kod odraslih, njegovim simptomima i metodama liječenja

Što je hidrocefalus:

Liječenje hidrocefalusa operativnim zahvatom:

Hidrocefalus mozga

U medicini se cerebralni hidrocefalus shvaća kao bolest koja dovodi do nakupljanja velikih količina posebne tekućine (cerebrospinalne tekućine) u intrakranijalnom prostoru. Uobičajeno je da se kapljica razvija u kontingentu različitih dobnih skupina, ali kako osoba odraste, ona postaje teži tijek. Prema ICD 10, hidrocefalus kod G91.

Simptomi hidrocefalusa

Stručnjaci identificiraju glavne znakove hidrocefalusa, koji uzima akutni oblik:

 1. Glavobolje zrače očne jabučice. U većine bolesnika takvi osjećaji imaju pritisni, rasprsni karakter, pojavljuju se ujutro i danju postepeno slabe..
 2. Povećanje veličine glave, pojava izražene venske mreže.
 3. Mučnina povezana s sindromom jutarnje boli.
 4. Povraćanje koje se javlja bez obzira na vrijeme obroka, nakon čega slijedi privremeno olakšanje.
 5. Poremećaji vida, gori u očne jabučice, "magla" pred očima.
 6. Kršenje okulomotorne i respiratorne funkcije.
 7. Potisnuta svijest koja se može pretvoriti u komu.
 8. Pospanost, epileptični napadaji.

Tipičan simptom je visoki intrakranijalni tlak, koji negativno utječe na funkcioniranje mozga, uzrokujući širenje njegovih tekućinskih šupljina. Novorođenčad s hidrocefalusom karakterizira veliko čelo koje se može objesiti nad očima, stalna suza, škljocanje, oticanje u fontanelu, nervozno prekomjerno uzbuđenje, nedovoljno povećanje tjelesne težine.

U slučaju kroničnosti bolesti, simptomi hidrocefalusa su manje izraženi, pojavljuju se postupno. Bolesnike odraslih karakterizira problem zaspavanja, zbunjenost, oštećenje pamćenja i razmišljanja. Poteškoće sa samooskrbom u svakodnevnom životu, gubitak ravnoteže, poremećaj hodanja, koji se očituje u obliku nestabilnosti, nesigurnih pokreta, mogu se pojaviti veliki koraci.

U nedostatku odgovarajuće terapije, kapljica mozga izaziva inkontinenciju mokraće i izmeta u pacijenta, pogoršanje ili potpuno odsustvo sposobnosti za mentalnu aktivnost, smanjeni tonus mišića, stalna letargija, letargija.

Razlozi razvoja patologa

Dropsija mozga često se smatra komplikacijom patologija vaskularnog, živčanog sustava, intrakranijalnih struktura. Česti uzroci hidrocefalusa uključuju:

 • infekcija fetusa tijekom gestacije;
 • prirođene oštećenja središnjeg živčanog sustava;
 • posljedice ozljeda, bolesti;
 • atrofija sive ili bijele medule.

Dok se nalazi u maternici, nerođeno dijete može patiti od raznih infekcija. Bebe su osjetljive na infekciju od majki s rubeolom, toksoplazmozom, zaušnjacima, encefalitisom, herpesom, sifilisom.

Kongenitalne malformacije središnjeg živčanog sustava koje izazivaju stvaranje kapljica mozga predstavljene su s nekoliko sindroma:

 1. Chiarijeva malformacija (tipovi 1 i 2), protiv koje je kranija manja u odnosu na volumen njegovog sadržaja.
 2. Adams, koji se sastoji u nemogućnosti cerebrospinalne tekućine da slobodno cirkulira, njenom nakupljanju u određenim područjima.
 3. Dandy-Walker, povezan s nemogućnošću uranjanja cerebrospinalne tekućine u cisterne, subarahnoidni prostor, protok krvi, zbog čega se ona nakuplja unutar lubanje.

Čimbenik koji izaziva kongenitalni hidrocefalus je i razvoj bazilarne kompresije, aneurizma velike moždane vene.

Kraniocerebralna i ozljeda rođenja dovode do razvoja poremećaja. Opasnost predstavlja posljedice hemoragičnih udara, krvarenja ili proboja cerebralnih hematoma u ventrikulama i upalnih procesa u mozgu. Uzrok patologije su paraziti, tumori koroidnog pleksusa, cistične formacije u klijetima, metastaze.

Atrofija medule povezana je s degenerativnim procesima u središnjem živčanom sustavu. Vaskularna, toksična encefalopatija, Kreuzfeldt-Jakobova bolest postaju "tlo" za njihov razvoj.

Vrste hidrocefalusa

Hidrocefalus, koji se razvija kod pacijenata različitih dobnih skupina, je:

 • otvorena;
 • propusnog;
 • areresorptive;
 • biventricular;
 • atrofični.

Otvoreni hidrocefalus nastaje usporavanjem apsorpcije cerebralne tekućine u krvotok. Rezultat je neuravnotežena proizvodnja i resorpcija cerebrospinalne tekućine, koju tijelo obnavlja zbog povećanog tlaka unutar lubanje..

Neokluzivni hidrocefalus dovodi do prelijevanja cerebrospinalne tekućine u ventrikulama mozga. S ovom vrstom patologije, tekuća tvar se nakuplja u ventrikularnom sustavu ili ispunjava subduralni i subarahnoidni prostor.

Resorptivni hidrocefalus ima tendenciju da utječe na odrasle. Kod ove vrste, venski sinusi ne apsorbiraju dovoljno cerebrospinalnu tekućinu. Biventrikularni hidrocefalus izaziva se zatvaranjem rupa u 3. ventrikuli.

Smanjenje volumena mozga dovodi do atrofičnog oblika kapljica mozga. Ova vrsta bolesti uglavnom se dijagnosticira u starijih osoba sklonih hipertenziji, dijabetičkoj angiopatiji, aterosklerozi.

Pored nabrojanih oblika bolesti, razlikuje se miješana vrsta hidrocefalusa - nakupljanje cerebrospinalne tekućine u više područja odjednom.

Kako je dijagnoza kapljica mozga

Specijalist započinje dijagnozu hidrocefalusa vizualnim pregledom pacijenta. Pedijatri se bave liječenjem novorođene djece. Zatim pacijent odlazi neurokirurgu, neurologu, oftalmologu.

Odredivši prisutnost patologije, liječnik propisuje dodatni pregled kako bi razjasnio njegov stupanj i oblik. Da bi dobili detaljnije podatke, stručnjaci pribjegavaju sljedećim metodama:

 • ultrazvučni pregled (ultrazvuk);
 • radiografija;
 • cisternography;
 • snimanje magnetskom rezonancom (MRI);
 • računalna tomografija (CT);
 • lumbalna punkcija.

Ultrazvuk ispituje stupanj intrakranijalne hipertenzije, što je tipičan simptom hidrocefalusa. Radiografijom se utvrđuje stanje posuda i njihovih zidova. Cisternografija služi za razjašnjenje oblika patologije, omogućuje vam da saznate u kojem se smjeru kreće cerebrospinalna tekućina.

MRI vizualizira tekućinu prisutnu u moždanim strukturama, određuje težinu bolesti, njen oblik. Ova metoda omogućuje vam imenovanje pretpostavljenog uzroka nastanka kapljice. CT dodatno potvrđuje informacije dobivene tijekom magnetske rezonancije.

Lumbalna punkcija uključuje prikupljanje cerebrospinalne tekućine i naknadno određivanje intrakranijalnog tlaka. Postupak vam omogućuje ispitivanje sastava cerebrospinalne tekućine, kako biste utvrdili prisutnost upale.

Oftalmoskopija postaje dodatna mjera koja služi za prepoznavanje oštećenja vida, razloge njihovog razvoja. Nakon što je dijagnoza hipertenzivno-hidrocefalnog sindroma završena, provodi se terapija koja odgovara vrsti bolesti.

Kako se liječi hidrocefalus?

Dropsija mozga često omogućava kirurško liječenje koje se provodi pod općom anestezijom. Stručnjaci pribjegavaju sljedećim vrstama kirurške intervencije:

Tijekom palijativne operacije provodi se spinalna ili ventrikularna punkcija. Za liječenje male djece uklanjanje suvišne tekućine provodi se kroz očnu utičnicu. Radikalne kirurške metode uključuju ventrikuloperitonealno manevriranje, operaciju Küttnera Venglovskog, ventrikulokisternostomiju.

Liječenje kapljica na mozgu lijekovima donosi pozitivne rezultate samo u 40-45% slučajeva, postaje relevantno kod male količine tekućine, umjereno visokog intrakranijalnog tlaka.

Za mlade pacijente propisuju se diuretici:

Za liječenje cerebralnog hidrocefalusa u odraslih koristi se magnezijev sulfat, Asparkam. Antibiotska terapija, uzimanje vitamina i upijajućih lijekova, fizioterapija, tečajevi vježbanja postaju obvezni.

U većini slučajeva kirurško liječenje omogućuje potpuni oporavak pacijenta. Ako je uzrok kapljice mozga agresivni karcinom, pravovremena operacija produžuje život pacijenta za nekoliko godina.

Do kojih komplikacija vodi kapljica?

Roditelji čija djeca trebaju razviti patologiju moraju znati zašto je hidrocefalus opasan. Posljedice neblagovremene terapije su:

 • zaostajanje u smislu mentalnog i fizičkog razvoja;
 • nemogućnost koncentracije;
 • slaba memorija;
 • oštećenja govornog aparata.

U odraslih osoba komplikacije imaju oblik napadaja, sljepoće ili gluhoće, poremećene koordinacije pokreta, nemogućnosti kontrole mokrenja i rada crijeva. Velika je vjerojatnost razvoja nepovratnih patoloških procesa u tkivima mozga.

Hidrocefalus mozga jedna je od najopasnijih bolesti koja može učiniti osobu invalidom. Zato liječenje treba započeti u početnoj fazi bolesti, a ne dopustiti njegovo napredovanje..

Preventivne mjere

Da bi se izbjegla manifestacija patologije kod nerođenog djeteta, trudnicama se preporučuju:

 1. Uzmite folnu kiselinu, posebne vitaminske komplekse.
 2. Pravovremeno liječiti zarazne bolesti.
 3. Odbiti se od loših navika.
 4. Izbjegavajte nekontroliranu upotrebu lijekova.

Otkrivanje znakova bolesti u plodu tijekom rutinskog ultrazvučnog pregleda omogućava liječenje u početnoj fazi i sprječava njegov daljnji razvoj.

Dropsija mozga kod odraslih osoba se sprečava minimiziranjem stresa, sprečavanjem spolno prenosivih bolesti. Važno je izbjegavati prekomjerni rad; ako je obiteljska povijest hidrocefalusa, potrebno je redovito posjećivati ​​liječnika.

Hidrocefalus mozga kod odraslih: metode liječenja

Hidrocefalus mozga kod odraslih, koji se u običnim ljudima naziva i "kapljica mozga" - klinički sindrom, čija je glavna manifestacija prekomjeran volumen cerebrospinalne tekućine nakupljene u šupljinama lubanje.

U skladu sa specifičnostima mehanizma razvoja cerebralnog hidrocefalusa u odraslih, bolest se dijeli na podvrste:

 • okluzivni oblik, za koji su karakteristični poremećaji u protoku cerebrospinalne tekućine zbog blokade prometnih autocesta;
 • disresorptivni tip koji nastaje kada postoji kvar u apsorpciji cerebrospinalne tekućine;
 • hipersekretornog tipa, počevši od prekomjernog izlučivanja cerebrospinalne tekućine.

Također, cerebralni hidrocefalus kod odraslih dijeli se u tri oblika u skladu s bolesnikovom tipičnom razinom tlaka u lobanji: hipertenzivni tip, normotenzivni tip, hipotenzivna varijanta.

Hidrocefalus mozga je ozbiljna bolest, čije odgođeno liječenje može uzrokovati invalidnost i prijevremenu smrt. Patologija uzrokuje nepovratne promjene u strukturama mozga, uslijed kojih pacijent gubi sposobnost rada i postaje nesposoban za neovisnu samoliječenje.

Problemi s pamćenjem, pogoršanje mentalnih sposobnosti, pojava depresivnih i maničnih stanja, smanjen ili gubitak vida, nemogućnost orijentacije u prostoru, nekontrolirani poriv za mokrenjem samo su neki od simptoma koji se kod odraslih javljaju sa cerebralnom hidrocefalusom. Zbog postojanja stvarne prijetnje ljudskom životu, potrebno je, pri najmanjim znakovima bolesti, hitno kontaktirati neurološku kliniku, obaviti opsežni pregled i slijediti sve liječničke recepte liječnika.

Hidrocefalus u odraslih: uzroci

Do danas su razlozi za razvoj cerebralne hidrocefalusa u odraslih dobro proučeni i opisani, međutim, pitanje pravog mehanizma razvoja normotenzivnog tipa bolesti ostaje nejasno. Opišimo glavne čimbenike koji provociraju početak bolesti u odraslih.

 • Simptomi hidrocefalusa često se očituju nakon oboljenja moždanih bolesti infektivne prirode, kao što su: meningitis, encefalitis, parazitske bolesti.
 • Razlog povećanog stvaranja cerebrospinalne tekućine je papiloma vaskularnog pleksusa.
 • Često se hidrocefalus razvija na pozadini benignih ili zloćudnih novotvorina u strukturama lubanje.
 • Simptomi bolesti mogu se pojaviti nakon akutnih poremećaja cerebralne cirkulacije: moždani infarkt, hemoragični moždani udar, subarahnoidno krvarenje.
 • U mnogih se odraslih hidrocefalus razvija u pozadini organskih oštećenja mozga: alkoholnih, toksičnih, hipertenzivnih encefalopatija.
 • Razne kontaktne i intrakranijalne ozljede, i zatvorene i otvorene, mogu pokrenuti patologiju..
 • Česti uzroci hidrocefalusa su abnormalnosti CNS-a, kao što su Arnold-Chiarijeva malformacija, urođena nerazvijenost cerebrospinalne tekućine.

Hidrocefalus u odraslih: simptomi

Klinički simptomi patologije ovise o čimbenicima koji su uzrokovali bolest, trajanju bolesti i razini intrakranijalnog tlaka. S hidrocefalusom koji se javlja nakon traumatične ozljede mozga ili subarahnoidnog krvarenja, simptomi se mogu pojaviti tijekom prvog tjedna bolesti. U kroničnom toku hidrocefalusa oni se pojavljuju i pogoršavaju postupno.

Problemi u hodu subjekta gotovo su uvijek najraniji i najčešći simptom hidrocefalusa. U početnoj fazi bolesti, hod osobe postaje neizvjestan. Primjećuje se pretjerano spor ritam kretanja. Mogući spontani padi tijekom vožnje.

Kako bolest napreduje, poremećaji hoda se pogoršavaju. Osobi je jako teško pomaknuti se: izgleda kao da su mu noge "magnetizirane" do poda. Pacijent hoda malim koracima. Noge su mu obično široke. Njegovo miješanje u hodu je upečatljivo. Zamrzava se na mjestu prilikom zavoja. Ponekad, kada se kreće, pacijent s hidrocefalusom zastaje i smrzne se na mjestu, jer nije u stanju dovršiti sljedeći korak.

Štoviše, ako je pacijent u sjedećem ili ležećem položaju, lako može oponašati normalan korak hoda, biciklizam. On, bilo da leži ili sjedi, u stanju je nogama „nacrtati“ zamršene simbole u zraku. Ponekad se pridružuju znakovi oslabljene kontrole nad pokretima u gornjim udovima.

Neurološki pregled pacijenta može otkriti sljedeće simptome:

 • povećani mišićni tonus donjih ekstremiteta;
 • otpornost na pasivne pokrete različitog stupnja;
 • nehotična napetost mišića u nogama;
 • povećani segmentni refleksi;
 • smanjena snaga u nogama.

Istodobno s gore navedenim simptomima postoje i drugi znakovi hidrocefalusa u odraslih, uključujući neravnotežu. Ta se anomalija očituje osjećajem nestabilnosti prtljažnika, koji se javlja kada pokušavate ustati, napraviti korak i okrenuti se. S vremenom se ti znakovi pogoršavaju: osoba gubi sposobnost samostalnog stajanja, a u složenim oblicima hidrocefalusa ne može čak ni sjediti.

 • Mnogi odrasli ljudi s hidrocefalusom žale se na jaku glavobolju. Tipično se cefalalgija javlja nakon buđenja ujutro. Ostali znakovi pridružuju se glavobolji - nelagoda i nelagoda u epigastriju. Moguće je povraćanje, nakon čega pacijent s hidrocefalusom doživi olakšanje.
 • Čest simptom hidrocefalusa kod odraslih je osjećaj pritiska iznutra na oči. Osoba može osjetiti peckanje u očima ili osjećaj kao da su u njih sipali sitna zrnca pijeska. Dilatirane žile očne jabučice su vizualno uočljive. Kod mnogih odraslih određuje se smanjenje oštrine vida. Osoba opisuje izgled vela i "magle" pred očima. Mogući razvoj atrofije optičkog živca.
 • Kako se hidrocefalus pogoršava, pojavljuju se mentalni znakovi koji se razlikuju po svjetlini. U odraslih nedostaje impulsa za mentalne, govorne, motoričke aktivnosti. Postoji stanje potpune ravnodušnosti, ravnodušnosti prema događajima koji se događaju. Pacijent može biti dezorijentiran na vrijeme i ne razumije gdje se nalazi. Promatra se prigušenost emocionalne percepcije stvarnosti. Česte abnormalnosti su produktivni simptomi koji uključuju vizualne i verbalne halucinacije. Može se razviti manični sindrom, koji karakterizira triada znakova: povišeno raspoloženje, ubrzanje razmišljanja i govora, motoričko uzbuđenje. Kod ostalih odraslih prevladavaju simptomi depresije: slabo raspoloženje, inhibicija intelektualne aktivnosti, motorička retardacija.
 • Prekomjerna dnevna pospanost, neuspjeh budnosti, trajna nesanica loši su prognostički znakovi. Zasebna skupina bolesnika razvija epileptične napadaje. Napredovanje hidrocefalusa dovodi do značajnog pogoršanja ljudskih kognitivnih funkcija. Neki pacijenti gube sposobnost samostalnog služenja.
 • Često pacijenti koji su već u ranoj fazi hidrocefalusa ukazuju na povećanu učestalost mokrenja. Većina odraslih izlučuje većinu dnevne količine mokraće noću. U budućnosti pacijenti imaju imperativni poriv da izvrše čin mokrenja. Kasnije, ljudi koji pate od hidrocefalusa prestaju biti svjesni potrebe za mokrenjem. U isto vrijeme imaju potpunu ravnodušnost prema nehotičnom mokrenju koje se događa u njima..

Hidrocefalus: liječenje

Odabir strategije za liječenje hidrocefalusa u odraslih javlja se tek nakon opsežnog neurološkog pregleda i neuroimunirajućih dijagnostičkih metoda. Program liječenja bolesti odabire se ovisno o vrsti hidrocefalusa, uzimajući u obzir njegovu ozbiljnost i brzinu pogoršanja simptoma.

U blažim oblicima konzervativno liječenje hidrocefalusa moguće je propisivanjem farmakoloških sredstava. Obično je pacijentu propisan diuretik Diacarb. Djelovanje ovog lijeka usmjereno je na osiguravanje uklanjanja viška tekućine iz tijela. Dobar terapeutski učinak pokazuje liječenje diuretskim manitom (Mannit). Ovaj lijek pomaže smanjiti intrakranijalni tlak, pomaže povećati izlučivanje vode putem bubrega. Paralelno s tim sredstvima preporučljivo je uzimati diuretičko sredstvo Lasix (Lasix). Za nadoknadu nedostatka kalcija povezanog s uzimanjem diuretika, preporučuje se uključivanje Panangina u liječenje.

Sekundarni cilj liječenja hidrocefalusa u odraslih je poboljšati opskrbu krvlju i hranjivo tkivo mozga. Za to se koriste lijekovi različitih skupina. Učinkovit korektor poremećaja cerebralne cirkulacije je Cavinton. Actovegin se može dodati u program liječenja kako bi se aktivirao stanični metabolizam. Da biste brzo vratili normalno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, pod utjecajem negativnih učinaka hidrocefalusa, preporučljivo je koristiti korteksin (Cortexinum). Cerebrolysin (Cerebrolysinum) može pomoći poboljšanju metabolizma u moždanom tkivu.

Međutim, medicinsko liječenje u akutnim i teškim stanjima hidrocefalusa kod odraslih je nepraktično, budući da brzi razvoj simptoma može dovesti do nepovratnih promjena u tijelu i uzrokovati pacijentu prijevremenu smrt. Stoga, ako postoji prijetnja za život pacijenta, hitno je kirurško liječenje. U hitnim slučajevima provodi se drenaža vanjskih ventrikula kako bi se osigurao odljev suvišne cerebrospinalne tekućine. Ova tehnologija omogućava uklanjanje cerebrospinalne tekućine kroz drenažni sustav i intrakranijalni kateter u sterilni spremnik.

U kroničnom toku hidrocefalusa provode se razne operacije manevriranja. Ova vrsta kirurškog liječenja usmjerena je na osiguravanje odljeva viška volumena CSF-a u prirodne šupljine tijela postavljanjem različitih šantova. Takav kirurški tretman je složen i traumatičan manipulacija, međutim, njihovom ispravnom i kompetentnom provedbom, oporavak se opaža kod više od 60% bolesnika s hidrocefalusom. Štoviše, više od 20% pacijenata koji su se podvrgli bypass operaciji primijetili su značajno poboljšanje svog stanja. Smrtnost kod ove vrste kirurškog liječenja kreće se od 6%.

Do danas je najsigurnija i najatraumatičnija metoda liječenja hidrocefalusa endoskopska ventrikulokisternostomija fundusa trećeg ventrikula. Ventriculocisternostomy je operacija usmjerena na umjetno stvaranje autoceste između bazalnih cisterni mozga i ventrikula. Upotreba ove metode omogućuje vam povrat odljeva cerebrospinalne tekućine i stimuliranje procesa njene resorpcije u prirodnim dijelovima. Međutim, danas se ova vrsta liječenja odlikuje visokom cijenom i nije osobito česta u klinikama Ruske Federacije..