Dragi prijatelji!
Zadovoljstvo nam je što možemo objaviti da je na web stranici YOGA PRACTIKA 25. rujna nova digitalna platforma i-Practica otvorila svoja virtualna vrata!

Možete se registrirati na web stranici i vježbati jogu putem interneta s najboljim učiteljima YOGA PRACTIKA, gledati majstorske tečajeve i seminare najpoznatijih stranih i ruskih Iyengar joga nastavnika, postavljati pitanja i potražiti savjet vodećih stručnjaka iz joge, ayurvede i psihologije u zraku.

Građa o YOGA ZA MNOGO SKLEROZU potražite u odjeljcima MASTER CLASSES i MEDIATECH, slobodni su! ONLINE lekcije stižu uskoro! Registrirajte se i pratite vijesti!

Za sve koji žele iskoristiti velike mogućnosti, postoje plaćena sredstva.

Želimo vam dobru praksu u dvoranama YOGA PRACTIKA i na mreži!

Prvi internetski sat joge za osobe obolele od multiple skleroze održao se u nedjelju! Za mene i, siguran sam, za mnoge druge koji žive s ovom dijagnozom ovo je radostan i značajan događaj! Gledao sam lekciju dok ste bili na rehabilitaciji u centru za odvikavanje. Ovdje nas je nekoliko, a svi već treću godinu provodimo Iyengar jogu prema posebnom programu u studijima Yoga Practika. Živimo u Moskvi i zahvaljujući vodstvu YP-a i pomoći DZS-a, a sada i predsjednikovoj stipendiji, imamo priliku redovito se baviti posebnim kompleksima dizajniranim posebno za oboljele od multiple skleroze. Sada će se ova prilika dobiti ne samo Muscovitima, već i stanovnicima svih regija Rusije. Glavno je početi vježbati i nastaviti! A sigurno će doći do opipljivog rezultata u poboljšanju stanja! Veliko hvala Lidi Makarovoj, našoj iskusnoj trenerici koja je na tako veseo i detaljan način predstavila prve poze za učenje! Također hvala Nadyusha Galkina na pružanju pomoći našim učenicima. Mogu zamisliti da bi se netko mogao uplašiti velikom količinom informacija koje se, poput kadice s vodom, izlijevaju na glave učenika prilikom obavljanja poza. Možda će za pridošlice biti šok! I mogu reći: "Ovo nije za mene!" Ne žuri se! Uvjeravam vas da će vam se s vremenom sve informacije uklopiti u glavu, a stalne upute trenera o tome što i kako raditi, koji dio tijela graditi, pomoći će u postizanju idealne izvedbe poza i, kao rezultat, maksimalnog terapijskog učinka od toga. Na lekciji nije bilo teških poza, ali nije teško ni onima koji vježbaju već duže vrijeme. Mogućnost gledanja lekcije u snimanju omogućit će svima da ponavljaju sve više od jednom i sve shvate. Želio bih svima poželjeti dobru praksu, sjajno raspoloženje i divno zdravlje! Započet je početak i svi čekamo nastavak!

Druga otvorena internetska lekcija za pacijente oboljele od multiple skleroze i nastavnike joge koja provodi nastavu za učenike s MS-om održat će se u okviru predsjedničke potpore za projekt Federacije "Joga prakse" "Kretanje života" u nedjelju, 10. studenog 2019. u 10.30 (po moskovskom vremenu). Pouka je apsolutno besplatna za sve polaznike!

Razvit ćete prakse koje su savladane u prvoj lekciji: rad s gornjim dijelom leđa, rad ruku, prevladavanje problema spastičnosti. Pozivamo sve da sudjeluju!

Lekciju možete pogledati online ovdje. Tijekom nastave ne možete raditi samo s iskusnim učiteljima YOGA PRACTIKA, nego i uživo postavljati sva vaša pitanja, na koja ćemo pokušati odgovoriti odmah, tijekom nastave. Da biste mogli postavljati pitanja, morate biti ovlašteni na web stranici yoga.ru..

Nakon prijenosa uživo snimka lekcije bit će dostupna za gledanje u i-Practika Media Library.

Pridružite se lekciji i poboljšajte svoje zdravlje!

Tema lekcije: "Problem spastičnosti nogu".
Pozivamo sve da sudjeluju!

Studenti će razviti prakse koje su savladali u prvim lekcijama o multiple sklerozi: povećati pokretljivost zglobova i spriječiti spastičnost. Tijekom lekcije bit će moguće ne samo raditi s iskusnim učiteljima YOGA PRACTIKA-a, nego i postavljati na živo bilo koja zanimljiva pitanja, na koja će nastavnici pokušati dati detaljni komentar putem interneta.

Nakon prijenosa uživo snimka lekcije bit će dostupna za gledanje u i-Practika Media Library.

Pouka je apsolutno besplatna za sve polaznike!

Veza do YouTube kanala moskovskog društva multiple skleroze koji će snimati emisiju:

Copyright © 2004-
Monchegorsk, Rusija

Multipla skleroza i joga

Dragi prijatelji, naš centar nastavlja s radom.

1. Prihvatamo pacijente tijekom karantenskog razdoblja osobno, osim pacijenata u riziku. Možete se prijaviti kao i obično pozivom na broj 8 (495) 291-03-17

2. Prijem također provodimo na daljinu. Prijavite se za daljinsko savjetovanje >>

3. Zbog vaše sigurnosti poduzimamo sljedeće mjere:

 • dnevna termometrija osoblja klinike i način maskiranja
 • dezinfekciju opreme i površina u liječničkoj ordinaciji prije svakog imenovanja
 • satna dezinfekcija površina u čekaonici i kupaonice dezinficijensima
 • kvartizacija ormara i redovito provjetravanje
Prije posjete našem centru provjerite da nemate temperaturu ili znakove ARVI-a i ponesite sa sobom medicinsku masku.

Pazimo jedni na druge i budimo zdravi!

Multipla skleroza: Joga pomaže

Joga može poboljšati pokretljivost i kvalitetu života osobama s ovim ozbiljnim stanjem.

Multipla skleroza (MS) danas je jedna od najčešćih kroničnih progresivnih bolesti središnjeg živčanog sustava (središnjeg živčanog sustava). Poremećaji uzrokovani raznim stanjima: od kroničnog umora, blage depresije i grčeva u mišićima do trnjanja udova, zamagljenog vida i govora i do gotovo potpune paralize.

Nedavno su se pojavila nova istraživanja koja potvrđuju da joga može poboljšati pokretljivost i kvalitetu života ljudi s ovim ozbiljnim stanjem..

U studiji sa sveučilišta Rutgers, žene s bolešću proučavale su joga filozofiju i vježbale duboko disanje i restorativne poze tokom 90 minuta svakog tjedna. Nakon 8 tjedana, mogli su bolje i duže hodati na kratkim udaljenostima, a poboljšana im je fina motorička koordinacija i ravnoteža. Također su prijavili manji umor i manje boli..

Razumna, “nefanatična” praksa joge nesumnjivo je korisna za osobe s MS-om. U Sjedinjenim Državama joga je uključena na popis rehabilitacijskih programa, uz plivanje, fizioterapijske vježbe, psihoterapiju, vegetarijansku prehranu bez mlijeka i unos nezasićenih masnih kiselina. Asana praksa, vježbe disanja i meditacija razvijaju koordinaciju, poboljšavaju cirkulaciju i disanje te smiruju živčani sustav, pomažući živjeti s MS-om bez depresije svjesni svog tijela, daha i uma. Praksu morate započeti pod nadzorom kvalificiranog učitelja koji će odabrati redoslijed asana i pranajama za redovne časove. Naravno, puno će ovisiti o individualnim osobinama učenika i obliku tijeka bolesti - učenik može osjetiti samo nelagodu u mišićima kada trenira određene asane, ili može biti teško doći do predavanja na štakama ili u invalidskim kolicima.

Vježbanje asana treba biti opušteno, bez borbe i napora. Česti pratitelji MS su grčevi mišića i osjećaj pregrijavanja pod napetošću. Budući da ti čimbenici objektivno pogoršavaju stanje u MS-u, trebali biste odabrati samo one vježbe koje ne zahtijevaju pretjerane napore, i radite ih bez da se sami uvlačite u toplinu i znojenje. I, naravno, nema potrebe težiti lažnom savršenstvu, pokušavajući napraviti „lijepu“ ili „tešku“ asanu kako biste bili bolji od svih ostalih i sebi nešto dokazali. Autoimune bolesti su uvijek pomalo borba sa samim sobom, ali u ovom se slučaju mora napustiti aktivna borba za rezultat. Tajna uspjeha je upravo u ovom neuspjehu. Nažalost, vježbanje ponizno i ​​nježno može biti teško ne toliko početnicima koliko iskusnim vježbačima ili učiteljima koji iznenada otkriju da su bolesni..

MS često prati stanje dubokog umora, stoga je program osmišljen tako da učenik ima više odmora, nakupljajući vitalnost. Praksa asana izvodi se uz pomoć uređaja: valjci, cigle, užad. Primjerice, Adho Mukha Shvanasanu (pasa okrenuta prema dolje) najbolje je izvesti na užadima, a sve stojeće poze treba obaviti uza zid. Uvidjevši da je program vježbanja uvijek individualan, ipak ću vam dati približni slijed: Adho Mukha Virasana (Herojev lik licem prema dolje) - trup i čelo na potpori; Adho Mukha Swastikasana (poza strašljivog znaka, licem prema dolje) - trup i čelo na potpornji; Adho Mukha Svanasana - na konopcima, čelo na nosaču; Supta Baddha Konasana (povišena kutna ležeća poza) ili Supta Swastikasana (ležeći povoljan znak ležanja) s podrškom ispod leđa i glave; Setu Bandha Sarvangasana (položaj izgradnje Mosta) na prekriženim valjcima; Urdhva Mukha Svanasana (poza okrenuta prema gore) - dlanovi na naslonu stolice; Gomukhasana (poza kravlje glave) - sjedi na stolici; Dvipada Viparita Dandasana (obrnuta poza osoblje) - na stolici ili klupi; Bharadvajasana (uvijanje mudraca Bharadwaja) - sjedenje na stolici; Paschimottanasana (držanje istezanja zapadnog dijela tijela) - sjedenje na podu ili na stolici, s podrškom ispod čela; Viparita Karani (poza savijene svijeće) - stopala na zidu; Shavasana (poza mrtvog čovjeka) - s potporom ispod grudi i glave; Viloma-pranayama (disanje protiv zrna) i Ujjayi (disanje Pobjednika) - u sklonom položaju, s podrškom kao za Shavasana.

Za osobe s MS-om najbolje je raditi jogu pod nadzorom iskusnog joga terapeuta..

Studija: Joga pomaže kod multiple skleroze

Redovita vježba joge i vode može pomoći ublažavanju simptoma multiple skleroze, pokazuju nova istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Bazelu i njihovih iranskih kolega..

Multipla skleroza je kronična autoimuna bolest u kojoj je zahvaćena mijelinska ovojnica mozga.

U istraživanju je sudjelovalo 54 žene prosječne dobi od 34 godine. Svi sudionici obolijevali su od multiple skleroze.

Pacijenti su podijeljeni u tri skupine. Prve dvije skupine tijekom 8 tjedana (3 puta tjedno) radile su vježbe joge ili vode. Za treću skupinu, kontrolnu skupinu, nije omogućen trening. Svi sudionici nastavili su se pridržavati preporučenih tretmana, uključujući lijekove za kontrolu imunološkog sustava..

Kao rezultat, u usporedbi s kontrolnom skupinom, žene koje su vježbale jogu i vodene vježbe vidljivo su smanjile ozbiljnost simptoma kao što su umor, depresija i parestezija (jedna od vrsta poremećaja osjetljivosti koju karakteriziraju osjećaji ukočenosti, osjećaji trnjanja, puzanja). Napominje se da je kontrolna skupina imala 35 puta veću vjerojatnost da će se razviti od umjerenog do teškog oblika depresije u odnosu na ostale dvije skupine..

U budućnosti bi se takvi programi treninga mogli smatrati mogućim dodatcima standardnim tretmanima multiple skleroze, rekli su istraživači..

Rezultati studije objavljeni u Medicini i znanosti u sportu i vježbanju.

Mogućnosti joga terapije kod multiple skleroze

Autor izdanja: Marina Osokina · Objavljeno 02.05.2014 · Ažurirano 07.09.2014

Multipla skleroza je kronična autoimuna bolest živčanog sustava, u kojoj je zahvaćena mijelinska ovojnica živčanih vlakana u mozgu i leđnoj moždini. RS je prvi opisao 1868. Jean-Martin-Charcot [1].

Slika. 1. Shematski prikaz neurona:

Mijelni omotač pomaže u izoliranju živčanih vlakana i provođenju živčanih impulsa. Myelin ne pokriva sva vlakna, prekida se presretanjem Ranviera, što pridonosi bržoj provođenju živčanih impulsa. U MS-u dolazi do demijelizacije živčanih vodiča (raspada mijelina) u mozgu i leđnoj moždini.

Povećava se propusnost krvno-moždane barijere (fiziološka barijera između cirkulacijskog i živčanog sustava, koja štiti živčano tkivo od mikroorganizama koji cirkuliraju u krvi, toksina i humoralnih čimbenika imunološkog sustava, koji moždano tkivo doživljavaju kao strano) što dovodi do migracije aktiviranih T-limfocita u parenhim mozga (omogućiti prepoznavanje i uništavanje stanica koje nose strane antigene). Razina protuupalnih citokina (molekula informacija koje ograničavaju razvoj upale) povećava se, istovremeno aktiviraju B-limfociti koji sintetiziraju anticelinska antitijela. Stvara se žarište upalne demijelinizacije. Kao rezultat toga, formira se plak multiple skleroze koji je žarište kronične upalne demienzije. Taj proces ometa provođenje živčanih impulsa.

"Skleroza" u ovom slučaju znači "ožiljak", a "raspršena" znači "višestruka", budući da je karakteristična bolest u obdukcijskom pregledu prisutnost skleroznih žarišta razasutih po središnjem živčanom sustavu bez određene lokalizacije - zamjena normalnog živčanog tkiva vezivnim.

Slika 2. Provođenje živčanih impulsa.

Demijelizacija u središnjem živčanom sustavu dovodi do blokade ili usporavanja provođenja živčanih impulsa u području demelizacije. Ovi poremećaji provođenja uzrokovani su stalnim i značajnim istjecanjem struje u demeliziranom dijelu živčanog vlakna. Klinički se simptomi i znakovi razvijaju kada se blok kondukcije istodobno pojavi u velikom broju vlakana unutar određenog puta. Nemogućnost demijeliniziranih vlakana da odašilju niz impulsa nastaje zbog povećanja praga depolarizacije. Ovaj mehanizam može biti uključen u smanjenu jasnoću slike nakon nekoliko sati gledanja ili umora mišića koji je čest kod bolesnika s MS-om..

Trenutno nema sumnje u prisutnost procesa remelinizacije u multiple skleroze istovremeno s demijelinizacijom. To se prije svega događa na rubovima aktivnog plaka. Proces remelinizacije je vrlo spor i usporava se još više kako se trajanje bolesti povećava.

Tijek bolesti je kroničan, postoje 4 vrste tijeka bolesti:

1. Remitting - recidiviranje - najčešći

 • Periodi pogoršanja prate razdoblja potpunog oporavka ili djelomičnog poboljšanja
 • Nema porasta simptoma (tj. Progresije) između pogoršanja
 • Tečaj bolesti koji se ponavlja i vraća se često zamjenjuje sekundarnim napredovanjem
 • Bolest napreduje sa ili bez pogoršanja
 • Napredovanje od samog početka bolesti
 • Povremeno su moguća razdoblja blagog poboljšanja

4. progresivan s egzacerbacijama - najrjeđi

 • Napredak na početku bolesti
 • Razvoj očitih pogoršanja na pozadini sporog napredovanja

Uzrok multiple skleroze nije sasvim jasan. Danas je općeprihvaćeno mišljenje da multipla skleroza može biti rezultat interakcije niza nepovoljnih vanjskih i unutarnjih čimbenika. Štetni vanjski čimbenici uključuju virusne i bakterijske infekcije; učinak otrovnih tvari i zračenja; mjesto boravka; trauma; česte stresne situacije.

Rizik od razvoja multiple skleroze povezan je ne samo s mjestom prebivališta, već i s pripadnošću određenoj rasi, etničkoj skupini. Gotovo sva područja s najvećom prevalencijom MS-a odgovaraju rezidencijama ili emigracijskim destinacijama sjevernih Europljana („nordijski geni“).

U pravilu se bolest javlja u mladoj i srednjoj dobi (15-40 godina). Trenutno su poznati slučajevi ove dijagnoze kod djece u dobi od tri godine i starije. Češće kod žena; žene u prosjeku počinju 1-2 godine ranije, dok kod muškaraca prevladava nepovoljan progresivni oblik bolesti..

Zanimljiva napomena Barnaulova [2]: U kontingentu oboljelih od MS-a dominiraju mlade, privlačne, graciozne žene, tanke kosti, astenične, slabo preplanule kože, s blijedom kožom i plavim kapcima, hladnim udovima, nervoznim, slabim, kapricioznim.

Klasifikacija posljedica bolesti koju je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija: funkcionalni deficit, invalidnost i socio-ekonomska neispravnost.

Značajka bolesti je istodobni poraz nekoliko različitih dijelova živčanog sustava, što dovodi do pojave različitih simptoma kod pacijenata:

Optički neuritis

Optički neuritis prati brzo pogoršanje vida na jednom ili oba oka. Retrobulbarna bol (bol iza očne utičnice) često se opaža, pojačana pokretom oka. Smanjena svjetlina, oslabljen vid boja i percepcija dubine. 50% pacijenata s optičkim neuritisom razviju MS [3].

spastičnost

Spastičnost je poremećaj pokreta uzrokovan povećanim mišićnim tonusom. Normalno, u stanju potpunog mirovanja, mišići zadržavaju elastičnost i određeni stupanj napetosti, ali specijalist može lako saviti ili ispraviti pacijentovu nogu ili ruku. U slučaju da se tijekom takvih manipulacija osjeti otpor mišića, oni govore o povećanju mišićnog tonusa..

Uz spastičnost, kod osoba s MS-om mogu se pojaviti grčevi - nehotične kontrakcije mišića ili mišićne skupine. Ponekad takvo smanjenje može biti popraćeno bolnim senzacijama različitog stupnja intenziteta. Spazam se može pojaviti kao odgovor na bilo koji poticaj ili spontano.

U nekim slučajevima, prisutnost spastičnosti igra pozitivnu ulogu. Bolesnicima s jakom slabošću udova (pareza) pomažu grčevi mišića da stoje. U takvim slučajevima, ako se spastičnost može ukloniti, tada noge počinju popuštati, pa čak i stajanje s jednostranim potporom postaje nemoguće..

Tremor

Tremor je čest simptom MS. Prema različitim izvorima, do 75% bolesnika ima manifestacije ovog simptoma..

Dvije vrste tremor su najčešće kod MS:

 • Tremor namjere je tremor koji se događa namjernim kretanjem, a njegova se amplituda povećava kako se približavate cilju. Na primjer, ovu vrstu drhtaja može se primijetiti kada pokušavate umetnuti ključ u bravu ili kod liječnika, slijedeći njegove upute da prstom dodirnete nos..
 • Posturalni tremor. Ova vrsta drhtanja javlja se prilikom pokušaja održavanja određenog držanja, kao što su ispružene ruke.

Depresija

Depresija se javlja kod 50% bolesnika. Uzroci: prirodna reakcija na stresne učinke bolesti, progresija invaliditeta, specifično oštećenje središnjeg živčanog sustava. Često pacijenti s psihijatrijskim simptomima imaju MRI lezije temporalnog režnja.

Depresija se očituje gubitkom samopoštovanja, očajem i osjećajem beznađa. Kršenje emocionalne pozadine može se izraziti ne samo depresijom, već i euforijom. Kod multiple skleroze euforija se često kombinira sa padom inteligencije, podcjenjivanjem ozbiljnosti nečijeg stanja i dezinhibicijom ponašanja. Oko 80% bolesnika s multiplom sklerozom u ranim fazama bolesti ima znakove emocionalne nestabilnosti s višestrukim naglim promjenama raspoloženja u kratkom vremenskom razdoblju. Također treba napomenuti da depresija može biti nuspojava imunomodulacijske terapije..

Kognitivne disfunkcije

Od prvih opisa bolesti primijećeno je da bolesnici s MS-om imaju različita oštećenja pamćenja i drugih kognitivnih funkcija (54-65% među pacijentima). Kognitivna disfunkcija ima individualni obrazac i karakteristike tijeka za svakog pacijenta. Ovi simptomi obično uključuju probleme s pažnjom, pamćenjem, koncentracijom, odlučivanjem, govorom.

Umor

Pod umorom podrazumijevamo nadmoćan osjećaj umora, nedostatak energije ili osjećaj iscrpljenosti. Izloženost vrućini i poremećaju spavanja značajno povećava umor. Umor može poslužiti i kao poticaj pogoršanja. Također, uzroci kroničnog umora su disfunkcija imunološkog sustava, nedostatak pokreta, poremećeno provođenje živčanih impulsa, fizička de-trening.

Bol

Bol može biti izravna manifestacija demijelinizirajuće lezije koja utječe na vodiče boli ili posljedica kronične zadržavanja mokraće ili oticanja optičkog živca. Oko 50% pacijenata žali se na kroničnu bol, a 30-65% periodično osjeća bol tijekom tijeka bolesti [4].

Neki pacijenti mogu osjetiti bol: glavobolja, bol duž kralježnice i interkostalnih prostora, u obliku "pojasa", bolovi u mišićima uzrokovani spastičkim povećanjem tona.

Disfunkcija mokraćnog mjehura i crijeva

Složenost inervacije zdjeličnog dna i zdjeličnih organa, koja uključuje i autonomni i somatski živčani sustav, znači da je određeni stupanj disfunkcije gotovo univerzalan za bolesnike s multiplom sklerozom..

Simptomi učestalog mokrenja, hitnosti, urinarne inkontinencije, nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, proljeva ili opstipacije javljaju se u 80% bolesnika. Poremećaji motoričke aktivnosti i disfunkcije zdjeličnih organa često idu zajedno, budući da nastaju oštećenjem leđne moždine (živci potječu iz sakralne regije, tj. Središte inervacije mokraćnog mjehura nalazi se ispod središta inervacije nogu).

Seksualna disfunkcija

Disfunkcije seksualne sfere u različitim razdobljima bolesti iskusi oko 80% bolesnika s multiplom sklerozom. Manifestacije ovog simptoma kreću se od gubitka osjeta tijekom seksa do potpunog nedostatka seksualne aktivnosti..

Osjetljivost na toplinu

Wathoffov simptom - "simptom vruće kupke" - privremeni porast simptoma multiple skleroze nakon kupanja vruće kupke, pri visokim temperaturama okoline, nakon napornih tjelesnih aktivnosti ili s vrućicom.

Osjetljivi simptomi

Parestezije ili "neobične senzacije" obično poprimaju oblik ukočenosti ili trnce u rukama i nogama. Ponekad pacijenti mogu osjetiti potpuni gubitak osjetljivosti ili nemogućnost adekvatnog određivanja temperature okolnih predmeta (na primjer, vrući predmeti mogu se činiti hladnima).

Poremećena funkcija motora

Kako bolest napreduje, simptomi onesposobljavanja postaju sve izraženiji. Često bolesnici s MS-om doživljavaju neravnotežu i koordinaciju pokreta (plakovi u moždanu i na putu stražnje moždine), parezu (slabljenje pokreta), paralizu (potpuna odsutnost pokreta).

Stol. Simptomi MS:

MS simptomi [5]Frekvencija
Poremećena koordinacija pokreta i ravnoteže72%
Poremećaj spastičnosti / paraliza88%
Oštećenje osjeta86%
Retrobulbarni neuritis71%
Dupla slika / nistagmus41%
Jednostrani defekt vidnog polja1%
Disfunkcija mjehura62%
Crijevna disfunkcija44%
Organska seksualna disfunkcijakod muškaraca 58%, u žena 37%
Promjena u govoru28%
Teški poremećaji cirkulaciješesnaest%
Bol u mišićima lica (trigeminalna neuralgija)12%
Lermitte-ovi simptomi15%
Bol u mišićima trupa ili udovadevet %
Paraliza pogleda4%
Iznenadni gubitak sluha3%

Simptomatsko liječenje

Unatoč pojavi novih imunomodulatornih lijekova koji mogu izmijeniti prirodni tijek bolesti, mnogi pacijenti s MS-om pate od onesposobljavajućih simptoma. Ovdje u prvom planu nije očekivanje mogućeg pozitivnog učinka, već smanjenje problema svakodnevnih aktivnosti.

Slijede najčešći simptomi MS-a i mogući tretmani i korekcije. Autor namjerno ne koristi opis lijekova.

spastičnost

Liječenje: krioterapija, fizioterapija, istezanje, održavanje ispravnog položaja nogu tijekom dana.

Disfunkcija mokraćnog mjehura

Liječenje: antikolinergički lijekovi, stimulacija vibracija u donjem dijelu trbuha kako bi se poboljšalo pražnjenje. Trening mjehura (prekid mokrenja). Aerobika: poboljšanje motoričkih funkcija poboljšava kontrolu mokraće.

Tremor

Potres je najgore izliječiti. Koriste se vježbe (za ravnotežu i koordinaciju) i lijekovi.

Kognitivne disfunkcije

Potrebno je da pacijent stalno nastoji održati i razvijati svoje mentalne funkcije: čitanje, rad, komunikacija itd. Uključivanje u društveni život i svakodnevno obavljanje kućanskih poslova od velike je važnosti..

Umor

Upravljanje umorom zahtijeva multidisciplinarni pristup koji utječe na raspoloženje, fizičku aktivnost, bol, lijekove i san..

Aerobni pacijenti pokazali su značajnu regresiju umora i poboljšali kvalitetu života. [6]

Depresija

Tipično propisani antidepresivi, psihoterapija.

Disfunkcija crijeva

Liječenje ovisi o simptomima (proljev, zatvor), prehrani, trbušnoj masaži, koriste se farmakološka sredstva.

Poremećena funkcija motora

Liječenje: vježba terapija, fizioterapija, masaža.

Dakle, glavni tretman usmjeren je na smanjenje invalidnosti, simptomatsko liječenje i sprječavanje pogoršanja korištenjem medicinskih, rehabilitacijskih, psiholoških i drugih metoda. Glavni cilj je očuvanje funkcionalne sposobnosti pacijenta. Po mišljenju autora, važno je motivirati pacijenta da u najvećoj mjeri nastavi svoje aktivnosti i aktivnosti..

Strategija joga terapije

Ne postoji specifičan pristup liječenju MS-a u praksi joge. Taktike rada s bolesnicima s MS-om su simptomatske prirode i biraju se pojedinačno za svakog pacijenta na temelju njihovog zdravstvenog stanja, stupnja bolesti i simptomatskih manifestacija. Glavni zadatak je održavanje funkcionalnog stanja na najvišoj mogućoj razini, kako bi se spriječile pogoršanja.

Vježba je općenito treninga. Treba izbjegavati umor i pregrijavanje pacijenata. Povećanje tjelesne temperature za čak 1 stupanj uzrokuje privremeni blok provođenja u djelomično demijeliniziranim CNS provodnicima. Intenzivno vježbanje samo će pogoršati mišićnu slabost.

Dakle, koristimo opću praksu, usredotočujući se na dobrobit pacijenta i ispravljanje uznemirujućih simptoma:

ciljJogoterapeutski učinak, uzimajući u obzir osobitosti MS
Poboljšanje cirkulacije krviMekani vyayama za periferiju, zadržavaju dah dok udišete, ujjayi tijekom udisanja, prilagođeni obrnuti položaji
Smanjena osjetljivost na toplinuSitali-praayama, kaki mudra, jala neti
Jačanje mišića zdjeličnog dnaAshvini mudra, mula bandha, TRIM
Poboljšanje crijevne pokretljivosti, borba protiv opstipacije.Trbušne manipulacije, uvijanje, masaža trbuha, pavan muktasana, dhanurasana
Uklanjanje umoraParasimpatičke prakse: savijanje, shavasana, meko istezanje, produženi izdisaj, prana vyayamas, chandra bhedana, mula bandha, savasana i yoga nidra.

Praksa toniranja: kapalabhati, surya bhedana pranayama, sukshma vyama, zadržavanje daha, leđa, prilagođeni obrnuti položaji. Smanjenje depresije. Parasimpatičke prakse, autogeni trening, meditacija, vizualizacija. Ispravljanje oštećenja vida. (za održavanje govornih funkcija), trataka, tehnike koje razvijaju pratyahara, dharana. Uklanjanje spastičnosti, istezanje, Uklanjanje drhtavice, Koordinacijske vježbe, ples Shiva, parasimpatičke tehnike. Poboljšanje seksualne funkcije. Mula bandha, ciklus badha konasana. Prevencija pareze i cirkulacije krvi.

Potrebno je mobilizirati napore pacijenta da održi svoje stanje, meku fizičku aktivnost, poboljša cirkulaciju krvi i optimizira disanje. Glavni cilj u borbi protiv MS-a nije restorativna, već potporna (preventivna) rehabilitacija (prilagođavanje povećanju invaliditeta) i kompenzacija izgubljenih funkcija..

Ispod je primjer joga terapije za teške faze invaliditeta.

Kompleks je odabran u skladu sa sljedećim načelima:

 • Kompleks je podijeljen u nekoliko dijelova, koje osoba provodi 2-4 puta dnevno u trajanju od 10-30 minuta;
 • Vježba se može prekinuti dok se umorite;
 • Kompleks uključuje vježbe disanja koje utječu na živčani sustav i opći ton tijela;
 • Preporučuje se razvoj zadržavanja daha kako bi se poboljšala kapilarna cirkulacija krvi;
 • Vježbe se izvode iz polaznog položaja ležeći na trbuhu, leđima, sjedeći na stolici (ili u invalidskim kolicima), na četverokutima (zapamtite, kompleks je dizajniran za osobu s invaliditetom prvog stupnja);
 • Trening je opće jačanje..

KOMPLEKS

1. dio

Sahaja-pranayama (od I. P. ležeći);

Sukshma-vyayama za sve grupe zglobova iz IP-a ležanje, sjedenje;

Ujjayi usred punog disanja.

2. dio

Mula bandha (preporučuje se raditi s vremena na vrijeme tijekom dana);

Meke se protežu iz početnog položaja ležeći i sjedeći, uvijanje:

 1. Adho mukha svanasana sjedi u stolici s rukama na zidu;
 2. Parighasana;
 3. Madjariasana (prema zdravlju);
 4. Shilabhasana (bez dugih fiksacija);
 5. Mekana bhujangasana počiva na laktovima;
 6. Shishankasana;
 7. Janu sirshasana;
 8. Badhakonasana;
 9. Upavishtakonasana;
 10. Paschimotannasana;
 11. Twists od I.p. u stolici (ako je moguće, sjedi na podu ili na krevetu): ardhamatsyendrasana.
 12. Supta padangusthasana;
 13. Supta Sarvangasana;

Potpuno disanje s kratkim inspiracijskim zadržavanjima (ležanje);

3. dio

Navečer, prije odlaska u krevet, preporučujemo trataka (3-10 minuta) i nadi-shothana pranayama u pozadini punog disanja s ujjayi dok udišete i, kao što ste savladali, udisanje kumbhaka s otvorenom glottisom (5-15 minuta).

Sažetak

Liječenje progresivnih oblika multiple skleroze nije lak zadatak, ne samo za stručnjake, već i za samog pacijenta i njegovu rodbinu. Napredak suvremene medicine i farmakologije u liječenju progresivnog MS-a mnogo je skromniji od obećavajućih inovacija u liječenju MS-a s relapsom. Stoga se danas liječenje progresivnih oblika MS primarno sastoji od simptomatske terapije usmjerene na poboljšanje kvalitete života pacijenta..

U ovom je radu autor pomoću određenog primjera dao strategiju joga terapije u simptomatskom liječenju progresivnih MS. Ova metoda održavanja bolesnika s MS-om testirana je 8 mjeseci. Ne treba govoriti o bilo kakvim značajnim rezultatima, ali pozitivni su aspekti uočljivi.

U našem konkretnom slučaju (žena, nazovimo je N., stara 57 godina, prvi stupanj invaliditeta), zbog promjena raspoloženja, N. ne može redovito i potpuno izvoditi ovaj kompleks, već se postupno zanima za nastavu. U posljednje vrijeme nije bilo kršenja motoričke aktivnosti niti pogoršanja simptoma. N. pokušava pokazati maksimalnu neovisnost u služenju sebi i nastoji obavljati kućanske poslove. Prema N., kontrola mokrenja se poboljšala i rad crijeva se normalizirao. Nakon gotovo trideset godina tijeka bolesti, nekoliko mjeseci joga terapije je kratko razdoblje, pa će autor i dalje pratiti simptome i unijeti potrebna prilagođavanja u praksi joga terapije.

MS je kronična neizlječiva bolest koja zahtijeva interdisciplinarni pristup koji uključuje određene promjene u uobičajenom načinu života i samog pacijenta i njegove okoline. Ne postoji specifična metoda liječenja, nijedan specijalist ne može jamčiti, ali održavanje optimalnog funkcionalnog statusa može se smatrati pobjedom nad napredovanjem MS-a..

Nažalost, ne postoje metode joga terapije usmjerene izravno na MS. Postoje opće preporuke za održavanje zdravlja živčanog sustava, ali u osnovi, metode joga terapije možemo koristiti u simptomatskom liječenju. Najveći arsenal metoda utjecaja na sljedeće simptome MS: oslabljena vidna i kognitivna funkcija, umor, depresija, disfunkcija zdjeličnih organa i oštećenje motoričkih funkcija.

[1] Charcot J. Histologie de la sclerose en plaques. Gazette des hopitaux, Pariz 41: 554-5.

[2] Barnaulov OD Fitoterapija u neurologiji / O.D. Barnaulov, M.L. Pospelova. - SPb: Id-vo N-L, 2009.-- 320 s.

[3] Brilman J., Cohen S. Neurologija. M., "MEDpress-inform", 2007. S 80.

[4] Multipla skleroza: klinički aspekti i kontroverzna pitanja / Ed. Alan J. Thompson, Chris Polman, Reinhard Holfeld; Per iz engleskog. NA. Togolyan; Ed. A.A. Skoromets. - SPb.: Veleučilište, 2001.S. 287

[6] Multipla skleroza: klinički aspekti i kontroverzna pitanja / Ed. Alan J. Thompson, Chris Polman, Reinhard Holfeld; Per iz engleskog. NA. Togolyan; Ed. A.A. Skoromets. - SPb.: Veleučilište, 2001.S. 349

Garth McLain. Multipla skleroza i joga: putovanje između hrabrosti i opreza

Poznavanje joge Garth McLean došlo je nakon što je saznao za njegovu dijagnozu multiple skleroze (MS). Danas je Garth McLain instruktor joge Iyengar-a i Int. Stariji 3. Garth je također certificirani joga terapeut i član je Međunarodnog udruženja joga terapeuta. Priča o njegovoj joga praksi u borbi protiv užasne dijagnoze, koja za mnoge zvuči kao rečenica, unosi nepokolebljivu vjeru u joga praksu i daje nadu svima koji se suoče sa sličnom bolešću, a ne samo.

23. svibnja 1996. Garth je ležao u bolničkom krevetu u Medicinskom centru UCLA, ne mogavši ​​hodati. Ono što je počelo sa simptomima sličnim isječenom živcu brzo je eskaliralo u gubitak osjeta od glave do pete. Um mu je, međutim, ostao jednako oštar. Kad je liječnik najavio dijagnozu, Garth je odmah osjetio kako se njegov život promijenio..

Do ovog trenutka, Garth je živio aktivnim životom: preselio se iz kanadskih prerija u New York kako bi studirao glumu s legendarnom Sandy Meisner, a zatim se u 90-ih preselio u Hollywood kako bi nastavio karijeru u filmu i televiziji. Sa strašću je također studirao borilačke vještine, savladavajući stil aikidoa pod vodstvom Harua Matsuoka Senseija, što je na kraju dovelo do mogućnosti rada s akcijskom zvijezdom Stevenom Seagalom..

Ali to je bilo i prije. Sada je sve bilo drugačije; nije mogao uravnotežiti bicikl. Garthov liječnik predložio je da joga i plivanje - plivanje će mu pomoći da se tijelo ne pregrije (kod MS-a pregrijavanje tijela može biti opasno), a joga će pomoći u upravljanju stresom. Garth je želio vježbu visokog intenziteta, ali s obzirom na dijagnozu, odlučio se okušati u jogi..

"Blagoslovljen sam jer su te večeri moji prijatelji koji su me posjetili u bolnici preporučili Iyengar jogu", sjeća se Garth. "Tradicija Iyengar-a koristi pomoćne materijale kako bi stvorila pravilno usklađivanje kako bi tijelu bila data mogućnost da dosegne svoj potencijal", objašnjava on. Sljedećeg tjedna uputio se u Iyengar Institut joge Los Angeles (IYILA).

U roku od dva tjedna obuke pod vodstvom Karin O'Bannon, učiteljice i studentice B.K.S. Iyengar, Garth se sjeća kako je omamljenost u njegovom tijelu polako ustupila mjesto "zujanja". „Bilo je to kao da se moj dojavljivač kretao po leđima i potkoljenicama“, kaže on. "Bilo je to poput trzaja, a potom zujanja... kao da se tamo nešto probudi." Uzbuđen i oduševljen, odlučio je testirati kako će se njegovo tijelo oduprijeti njegovom starom načinu treninga. Nakon treninga u teretani do sedam znoja, osjećao se dobro, ali na kraju dana opet nije mogao osjetiti svoje tijelo i završio je u bolnici. Bila je to lekcija - shvatio je da treba razviti strpljenje i poštovanje prema svom tijelu kako bi bilo ozdravljeno. Vratio se Iyengar jogi, počeo svakodnevno vježbati i promatrao postupno vraćanje osjetljivosti u svoje tijelo. Od tog dana slijedi ovu strategiju..

Nakon nekoliko godina prakse, osjećajući se olakšan transformativnim učincima koje je joga imala na njegovo tijelo, Garth se počeo osjećati nadahnuto svojim putovanjem s MS-om. Želio je otplatiti joga zajednicu i svoja iskustva podijeliti s drugima. Odlučio je postati učitelj joge. "Željela sam pomoći drugima da se nose s noćnom morem MS-a", kaže Garth. Upisao se u trogodišnji program osposobljavanja učitelja u Iyengar Yoga Association of South California (IYASC) i stekao certifikat 2001. godine.

Njegova velika radost u učenju leži u njegovim učenicima. "Ono što volim je kad se infiltriraju", kaže on. „Oni to razumiju. Oni razumiju kako joga može pretvoriti njihov život na pozitivan način. Volim vidjeti kad se to dogodi... "," Po analogiji, objašnjava, ponekad koristim sliku srebra. Izvorno je savršen, prekrasan element. No ako srebro ne poliramo, ono će se potamniti. Nastavimo li polirati svoju praksu, bilo da se suočimo s problemom ili ne, nastavljamo otkrivati ​​tu svjetlost iznutra. Mi blistamo i sjajimo ".

Jedan od najvažnijih trenutaka njegovog joga putovanja bilo je njegovo prvo putovanje u Indiju gdje je upoznao B.K.S. Iyengar. "Bio sam vrlo sretan, čekao sam i pomalo zabrinut zbog upoznavanja joge legende i ikona", sjeća se Garth. "Rekao sam mu čime se bavim i kako je praksa joge imala tako dubok pozitivan učinak na moju bolest, zahvaljujući uputama učitelja s kojima sam bio u Los Angelesu." Iyengar ga pogleda ravno u oči i reče: "Svakog dana morate poštovati ovu finu liniju između hrabrosti i opreza.".

"Dopuštam da me te riječi vode do današnjeg dana", kaže Garth..

Ostavljajući svoju bolest svojom porukom svijetu, Garth dijeli dar Yogija Iyengar-a posjećujući razne zemlje širom svijeta. On provodi redovne radionice i terapijske radionice za ljude koji žive s MS-om i njihove učitelje; radi s ljudima sa stanjima kao što su Parkinsonova bolest, epilepsija i mišićna distrofija. A također i s onima koji se oporavljaju od nesreće ili imaju poteškoće s kretanjem. Uz rad s osobama s tim dijagnozama, provodi i seminare za studente srednje škole. Također predaje redovne časove na YogaWorks Westwoodu i Tarzanu, kao i na Iyengar Yoga Institutu u Los Angelesu. Garth i suradnici osnovali su 2011. godine Udruženje terapeuta joge Iyengar, neprofitnu organizaciju koja pomaže ljudima da se nose s bolešću i njenim posljedicama kroz praksu Iyengar joge. Osim toga, oni sudjeluju u istraživanju terapijskih prednosti joge..

Kroz svoju praksu i neumorni pokret Garth je uspio suzbiti svoju bolest. U remisiji je od 2001. godine (još uvijek ima zaostalo drhtanje u desnoj nozi i stopalu zbog incidenta 2001. godine). Čak mu je dopušteno da prestane uzimati lijekove od 2003. godine, pod uvjetom da mu se mozak godišnje prati skeniranjem MRI (magnetskom rezonancom). Najnovije pretrage pokazalo je da su se oštećenja na lijevoj strani mozga smanjila i u broju i u veličini..

Sada je Garth stariji učitelj joge u Iyengaru, komentirajući vlastitu praksu: „Prisiljen sam, u početku sam se upoznao s asanama i ponovo sam se stao na noge kroz jogu pomoću pomagala. Do danas me okruženje potiče na vježbanje, a druge ljude ohrabrujem da rade isto, bilo na prostirci ili na ulici u srcu Los Angelesa! ".

Danas Garth ne može samo uravnotežiti svoj bicikl, već se vratio biciklizmu. On putuje svijetom, podupire praksu joge i trenutno radi na igri samo-čovjeka o svom putu do MS-a pod nazivom "U potrazi za munjom". Njegov život i učenja pokazuju što zapravo znači živjeti u ravnoteži između hrabrosti i diskrecije..

Pripremila: Marina Shanti Shatskaya
Izvor: https://layoga.com/community/teacher-profiles/garth-mclean-walking-the-fine-line-bet između-courage-and-caution/
Fotografiju Tai Curbs
bilo kakva upotreba materijala s ove stranice
moguće samo uz pristanak autora

Kliknite "Sviđa mi se" i dobivate samo najbolje postove na Facebooku ↓

Kako joga pomaže ljudima s multiplom sklerozom

Prema Ministarstvu zdravstva, u Rusiji živi 82,2 tisuće oboljelih od multiple skleroze: štoviše, u posljednjih pet godina njihov se broj povećao za 15 tisuća. Ova se bolest ne može izliječiti, ali možete pokušati zaustaviti njezin napredak. Federacija "Joga-praksa" uključena je u rehabilitaciju pacijenata s različitim neurološkim bolestima od 1998. godine. Već nekoliko godina imali su poseban program za pomoć osobama obolelim od multiple skleroze - mogu besplatno studirati.

Multipla skleroza (MS) autoimuna je bolest povezana sa uništavanjem omotača živčanih vlakana. Kao rezultat toga, čovjekova se koordinacija pokreta može pogoršati, vid i sluh pogoršavaju, a pojavljuju se i glavobolje. U teškim slučajevima dolazi do invaliditeta i osoba gubi sposobnost samoposluživanja. MS nema nikakve veze s takozvanom "senilnom sklerozom" (kako se ponekad nazivaju promjene vezane uz dob) - ova se bolest uglavnom javlja kod ljudi između 15 i 40 godina. Prema Institutu za ljudski mozak Ruske akademije znanosti, broj oboljelih od MS-a u Rusiji kreće se od 40 do 70 slučajeva na 100 tisuća ljudi..

"Radimo zajedno s Moskovskim društvom multiple skleroze", rekao je Maxim Yushko, izvršni direktor Federacije praksi joge. - Zapravo, s tim je projekt započeo. Tamo je nevjerojatna žena - Natalya Zryacheva. Nekada je bila predsjednica ove organizacije, sama živi s ovom bolešću i pronašla je sebi odgovarajuću praksu ".

Prema Maksimu Juško, rehabilitacija obveznog zdravstvenog osiguranja je vježbanje, magnetoterapija, laserska terapija, električna stimulacija mišića, fototerapija, kupke. Ovaj je sustav dizajniran na takav način da ga ljudi moraju proći kroz kratko vrijeme, a fizioterapeuti bi trebali izvještavati nadređene o obavljenom poslu: „Joga ne funkcionira tako. Joga je nešto što biste trebali raditi redovito, a poželjno cijeli život. To se odnosi i na zdrave ljude ", naglasio je Maxim Yushko.

Jedna od sudionica programa, Julia Olzoeva rekla je da je u usporedbi s terapijom vježbanjem, joga manje pod stresom i postoji prilika za opuštanje.

Ljekoviti učinak

Pacijenti prakticiraju jogu u skladu s Iyengar metodom - ovo je postupan razvoj prakse, prijelaz iz jednostavnih asana u složenije što su tijelo i um spremni za njihovo izvođenje. Tijekom vježbi često se koriste razni pomoćni materijali (mekani valjci, drveni blokovi, stalci različitih visina i oblika itd.). Zahvaljujući njima, tijelo dobiva podršku potrebnu za pravilan razvoj i stabilnost držanja..

"Sjećam se prvog dana nastave, bilo je veliko razočaranje u mene", podijelila je Natalya Zryacheva, koordinatorica projekta "Pokret života", bivša potpredsjednica Moskovskog društva multiple skleroze. - Shvatila sam kako je bolest promijenila moje pokrete i sposobnost da nešto učinim. Vozio sam se kući i plakao: od ogorčenja, iz nekakve nesigurnosti. Činilo mi se da je besmisleno ići drugi dan ".

Treneri pokušavaju objasniti vježbaču značenje i ljekovito djelovanje svake asane.

"To se već čini smiješnim, ali u prvim razredima najviše poteškoća nije bilo s mišićima, već glavom", prisjeća se Zryacheva. - Svi ti metatarzali, pete, vanjski dijelovi stopala, unutarnji, lopatice prema unutra, prsa prema gore... Mozak je upravo prokuhao! Ali prilikom izvođenja svake asane, učitelj izgovara sve suptilnosti izvršenja. I svaki put kada pita što svatko od nas osjeća, ispravlja, pronalazi ispravniju verziju poza ili je zamjenjuje prikladnom. ".

Iskusni jogi tvrde da izvođenje asana zajedno s vježbama disanja poboljšava koordinaciju, jača mišiće i pozitivno utječe na disanje. Joga može utjecati i na psihološko stanje osobe..

"Preporučujemo vam da počnete vježbati dva puta tjedno", naglasio je Maxim Yushko. - Zatim, kad se tijelo navikne na stalne tjelesne aktivnosti, možete dodati nekoliko dodatnih aktivnosti. U idealnom slučaju, dva puta u dvorani, dva puta kod kuće. Ne preporučujemo više ".

Foto: zajednica Federacije "Joga-praksa" na Facebooku

Savjetuje se započinjanje prakse pod nadzorom kvalificiranog trenera. Instruktor će odabrati i ispraviti redoslijed vježbi. Ovisno o individualnim karakteristikama učenika i obliku tijeka bolesti, propisan je program vježbanja. No, treneri to pokušavaju učiniti tako da se njihovi učenici ne preuveličavaju - daju više mogućnosti za odmor.

"Uvijek nam kažu da glavna stvar za pacijenta s multiplom sklerozom nije pogoršanje. Ali projekt mi je dao priliku, nakon višegodišnje bolesti, poboljšati mnoge funkcije koje su, čini se, bile potpuno izgubljene. I to mi daje nadu, ako ne za izlječenje, onda za dostojanstveno postojanje ”, kaže Natalya Zryacheva.

Iskustvo u regijama

„Naši partnerski centri djeluju u različitim gradovima. I Moskovsko društvo za multiplu sklerozu ima iste podružnice u drugim gradovima - objasnio je Maxim Yushko. - Prvo, organizirali smo grupu u Moskvi, nakon što smo osvojili grant od Odbora za odnose s javnošću i omladinsku politiku grada Moskve, počeli smo aktivno promovirati praksu. ".

Nakon pobjede na natječaju Fonda za predsjedničke stipendije, odlučili smo svoje iskustvo širiti u regije. Autori projekta imaju ne samo dokazane metode, već i nastavna pomagala. Na primjer, stranica yoga.ru objavila je zapise sa seminarima, video tutorijale. Sve je to besplatno za osobe obolele od multiple skleroze..

"Zašto radimo ovaj projekt? Prije svega, želimo podijeliti svoje iskustvo s drugima. Osim što u našem centru rade i učitelji iz različitih gradova, naši instruktori također lokalno pomažu lokalnim trenerima u okupljanju grupa pacijenata “, podijelio je stručnjak..

Globalni cilj projekta je reći što većem broju ljudi s multiplom sklerozom o mogućnostima joge.

U skupinama u Moskvi obično je istovremeno angažirano 10-15 ljudi. Mnogo je više ljudi koji to žele, ali nemoguće je povećati broj ljudi u grupi jer su svima prisutnim potrebni pomoćnici tijekom nastave.

Stanovnici onih regija u kojima ne postoje specijalizirani joga centri s certificiranim stručnjacima još uvijek mogu naći skup vježbi i seminara na stranici i-Practika. Uz pomoć otvorenih predavanja, ljudi mogu uživo učiti putem interneta.

„Želimo da svi pacijenti u Rusiji koji ne mogu studirati u centrima barem počnu gledati naše lekcije i vježbati s njima. I u isto vrijeme, spremni smo prihvatiti prijave iz različitih joga centara, instruktora obuke. To je naša ideja - s vremenom pokriti cjelokupno društvo MS u Rusiji. To je najmanje 80-90 tisuća ljudi ", kaže Maxim Yushko.

Od urednika: Ako želite postati sudionik u projektu, uvjete i odredbe možete pronaći na web mjestu. Također primjećujemo da ne postoji nedvosmislen konsenzus među istraživačima o bezuvjetnim prednostima joge za osobe s MS-om, pa je vrijedno konzultirati se s liječnikom prije početka nastave..

Projekt "Kretanje života - sveobuhvatni program rehabilitacije bolesnika s multiplom sklerozom klasičnom jogom" Regionalne sportske javne organizacije za promicanje joge "Federacija" Joga-praksa "dobio je potporu predsjednika Ruske Federacije u smjeru" Zdravstvena zaštita građana, promicanje zdravog načina života ". Posebni projekt "Pobjednici" Agencije za društvene informacije govori o neprofitnim organizacijama koje su postale pobjednici natječaja predsjedničkih potpora. Junaci publikacije biraju se po nahođenju urednika. Pričamo najzanimljivije priče iz različitih regija Rusije iz organizacija koje djeluju na različitim područjima društvene sfere.